Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την ανακούφιση του νυχτερινού βήχα, όπως η χρήση υγραντήρα ή φυτικών σκευασμάτων. Εάν μια υποκείμενη πάθηση προκαλεί βήχα, η αντιμετώπισή της μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Ένας ενοχλητικός βήχας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να φαίνεται πιο έντονος τη νύχτα, και ορισμένες περιπτώσεις βήχα επιδεινώνονται όταν το άτομο ξαπλώνει. Ωστόσο, διάφορες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα με βήχα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι κάθε φάρμακο κατάλληλο για κάθε τύπο βήχα. Είναι καλύτερο για ένα άτομο να επικοινωνήσει με το γιατρό του για διάγνωση και συμβουλές θεραπείας.

 

Διαχείριση του περιβάλλοντος

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που επικεντρώνονται στη διαχείριση του αέρα που αναπνέουν οι άνθρωποι, τόσο στο υπνοδωμάτιο όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

1. Προσπαθήστε να κόψετε το κάπνισμα

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου είναι η πιο συχνή περιβαλλοντική αιτία του χρόνιου βήχα.

Εάν ένα άτομο καπνίζει, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης βήχα, καθώς και στη διαχείριση καταστάσεων που μπορεί να προκαλούν νυχτερινό βήχα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και το άσθμα.

Ο βήχας μπορεί να βελτιωθεί μετά από 8 εβδομάδες διακοπής του καπνίσματος.

Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τους αποτελεσματικούς τρόπους διακοπής του καπνίσματος και τον τρόπο χρήσης βοηθημάτων όπως τα αυτοκόλλητα νικοτίνης, οι τσίχλες και τα φάρμακα.

2. Αποφύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα

Oι άνθρωποι που δεν καπνίζουν αλλά περνούν χρόνο σε καπνισμένους χώρους κινδυνεύουν επίσης από βήχα, άσθμα, διάφορες πνευμονοπάθειες και καρκίνο.

Το να ζητάτε από τους άλλους να μην καπνίζουν και να αποφεύγετε τις περιοχές καπνιστών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού και της φλεγμονής.

3. Δοκιμάστε έναν υγραντήρα

Ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει τον λαιμό και τα ιγμόρεια και να επιδεινώσει τον βήχα. Ο κλιματισμός και οι ανεμιστήρες ψύξης το καλοκαίρι και τα συστήματα θέρμανσης το χειμώνα μπορούν να κάνουν το περιβάλλον ξηρό.

Η χρήση ενός υγραντήρα τη νύχτα μπορεί να προσθέσει υγρασία στον αέρα ενώ το άτομο κοιμάται. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του λαιμού και στην πρόληψη του βήχα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αποσταγμένο ή απομεταλλωμένο νερό, καθώς το νερό της βρύσης μπορεί να αφήσει σωματίδια όταν εξατμίζεται.

Ωστόσο, η υπερβολική υγρασία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μούχλας. Η μούχλα μπορεί να είναι αλλεργιογόνο και να προκαλέσει περισσότερο βήχα.

Ένα επίπεδο υγρασίας περίπου 40-50% είναι κατάλληλο για ένα υπνοδωμάτιο.

4. Διαχειριστείτε τα αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μια γενικά αβλαβή ουσία. Στα αλλεργιογόνα εσωτερικών χώρων περιλαμβάνονται η μούχλα, το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων και η σκόνη. Μπορούν να οδηγήσουν σε φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη και βήχα.

Ορισμένοι τρόποι για να μειώσετε τον βήχα που σχετίζεται με τις αλλεργίες στην κρεβατοκάμαρα περιλαμβάνουν:

  • την τακτική χρήση μιας φιλικής προς το άσθμα και τις αλλεργίες ηλεκτρικής σκούπας
  • τοποθέτηση καλύμματος για αλλεργίες στο στρώμα
  • ντους πριν από τον ύπνο για την απομάκρυνση των εξωτερικών αλλεργιογόνων
  • την απομάκρυνση των κατοικίδιων ζώων από την κρεβατοκάμαρα

5. Μείωση της σκόνης

Η σκόνη στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα τη νύχτα.

Ορισμένες συμβουλές για τη μείωση της σκόνης και των ακάρεων της σκόνης περιλαμβάνουν:

  • την αποφυγή χαλιών από τοίχο σε τοίχο, μαλακών επίπλων και άλλων αντικειμένων που συγκεντρώνουν σκόνη
  • το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων με ζεστό νερό σε εβδομαδιαία βάση
  • αερισμός του χώρου
  • αποφυγή της υγρασίας, καθώς η μούχλα αυξάνει τη σκόνη

6. Διατηρείτε τα παράθυρα κλειστά

Ανάλογα με το πού ζει ένα άτομο, το να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων και του βήχα τη νύχτα.

Το να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της σκόνης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της γύρης από τους χώρους ύπνου.

7. Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο αέρα

Τα φίλτρα αέρα μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των σωματιδίων από τον αέρα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του βήχα.

Έρευνα από το 2020 εξέτασε την επίδραση της χρήσης φίλτρων αέρα στην κρεβατοκάμαρα για 6 εβδομάδες σε άτομα με αλλεργική ρινίτιδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας καθαριστής αέρα εφοδιασμένος με φίλτρο HEPA μπορεί να μειώσει σημαντικά τόσο τη συγκέντρωση σωματιδίων στον αέρα όσο και την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή σε άτομα με αυτή την πάθηση.

8. Σηκώστε το κεφάλι του κρεβατιού

Ο βήχας μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα επειδή το άτομο είναι ξαπλωμένο. Η βλέννα μπορεί να συγκεντρωθεί στο πίσω μέρος του λαιμού και να προκαλέσει βήχα.

Ο ύπνος με το κεφάλι ανασηκωμένο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της μεταρινικής καταρροής και της ΓΟΠ. Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν βήχα τη νύχτα.

Ένα άτομο μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του κρεβατιού του χρησιμοποιώντας:

  • ένα ρυθμιζόμενο κρεβάτι
  • πρόσθετα μαξιλάρια
  • σφήνα για την πλάτη

Φυτικές και φυσικές θεραπείες

Υπάρχουν πολλές φυτικές και φυσικές θεραπείες για το βήχα. Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε πρώτα με έναν γιατρό, καθώς δεν υπάρχει αρκετή επιστημονική έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι πολλές φυσικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς και μπορεί να αλληλεπιδρούν με άλλες θεραπείες.

Ορισμένες θεραπείες μπορεί επίσης να είναι ακατάλληλες για παιδιά.

9. Πιείτε λεμόνι με μέλι

Η κατανάλωση λεμονιού με μέλι πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του λαιμού και στη μείωση του ερεθισμού.

Το μέλι δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 12 μηνών.

10. Φύλλο κισσού

Ορισμένα μείγματα για το βήχα περιέχουν φυσικά αποχρεμπτικά, όπως το εκχύλισμα του φύλλου κισσού (Hedera helix).

Μια μελέτη του 2020, στην οποία συμμετείχαν 118 άτομα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση σιροπιού για το βήχα από φύλλα κισσού για 7 ημέρες βελτίωσε τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας και διάφορες διαταραχές ύπνου που σχετίζονται με το βήχα.

Το φύλλο κισσού φαίνεται να χαλαρώνει και να αραιώνει τη βλέννα με τον ίδιο τρόπο όπως η ακετυλοκυστεΐνη, μια άλλη θεραπεία για τη διαχείριση της βλέννας, αλλά με λιγότερες παρενέργειες.

11. Θυμάρι και πρίμουλο

Μια έρευνα του 2016 διαπίστωσε ότι ένα φάρμακο που περιέχει πρίμολο, θυμάρι και θυμόλη μείωσε αποτελεσματικά τον βήχα σε άτομα με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Το θυμάρι (Thymus vulgaris) είναι ένα βότανο με αντισπασμωδικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, ανοσοτροποποιητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το ενεργό συστατικό του θυμαριού είναι η θυμόλη.

Η πρίμουλα (Primula officinalis) έχει παρόμοιες ιδιότητες και είναι επίσης αποχρεμπτικό, βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλει τη βλέννα.

12. Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του βήχα και άλλων συμπτωμάτων βρογχίτιδας, βρογχιολίτιδας και άλλων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Τα φυτά με έλαια που έχουν δείξει υπόσχεση στη μείωση του βήχα περιλαμβάνουν:

  • γλυκάνισο
  • πικρός καρπός μάραθου
  • ευκάλυπτος
  • μέντα

Οι άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν μερικές σταγόνες ευκαλύπτου ή μέντας σε νερό και να το χρησιμοποιήσουν για εισπνοή.

Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι τα αιθέρια έλαια μπορεί να έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν παρακολουθεί ούτε ρυθμίζει την καθαρότητα ή την ποιότητα αυτών των ελαίων.

Ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσει αιθέρια έλαια και να ερευνήσει την ποιότητα των προϊόντων μιας συγκεκριμένης μάρκας. Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε πάντα ένα patch test πριν δοκιμάσετε ένα νέο αιθέριο έλαιο.

13. Κάντε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο πριν τον ύπνο

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η γαργάρα με αλατόνερο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, ξεπλένοντας ανεπιθύμητα σωματίδια και παθογόνα από το λαιμό.

Μια έρευνα του 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γαργάρες με αλατόνερο μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του COVID-19, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

14. Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό σπρέι με φυσιολογικό ορό

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ένα ρινικό σπρέι με φυσιολογικό ορό ή στεροειδή για την άρδευση των ρινικών διόδων και των ανώτερων αεραγωγών. Ένα αλατούχο σπρέι περιέχει ένα ειδικά παρασκευασμένο διάλυμα αλατιού και νερού.

Έρευνα από το 2017 εξέτασε δεδομένα από 45 άτομα με αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης που χρησιμοποίησαν τυπικό αλατούχο ρινικό-φαρυγγικό σπρέι για 30 ημέρες. Στο τέλος της περιόδου της μελέτης, ανέφεραν καλύτερη ανακούφιση από το βήχα τους με το τυπικό αλατούχο διάλυμα σε σύγκριση με τα ρινικά κορτικοστεροειδή.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2015, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η άρδευση με αλατούχο διάλυμα είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, ορισμένες δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τις ρινικές εκκρίσεις, να βελτιώσει τη ρινική αναπνοή και να μειώσει την ανάγκη για φάρμακα.

15. Neti Kriya

Η Neti Kriya είναι μια θεραπεία βασισμένη στη γιόγκα και μία από τις έξι τεχνικές καθαρισμού, ή Shatkarmas, της Hatha yoga.

Η πρακτική Jala Neti χρησιμοποιεί ένα δοχείο neti για την εισαγωγή χλιαρού αλατόνερου στη μύτη.

Στην NetiKriya, ένα άτομο εισάγει το νερό στη μία πλευρά της μύτης και στη συνέχεια το φυσάει πίσω από την άλλη πλευρά της μύτης.

Ο FDA προτείνει την ακόλουθη τεχνική για τη χρήση ενός δοχείου neti:

  • Σκύβοντας πάνω από έναν νεροχύτη, γέρνετε το κεφάλι στο πλάι, ώστε το μέτωπο και το πηγούνι να είναι στο ίδιο επίπεδο.
  • Εισάγετε το στόμιο στο επάνω ρουθούνι, ενώ αναπνέετε από το στόμα.
  • Αφήστε το νερό να στραγγίξει προς τα κάτω από το κάτω ρουθούνι.
  • Καθαρίστε τα ρουθούνια και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Πρόκειται για μια αρχαία πρακτική που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ρινοκολπίτιδας, μιας κοινής αιτίας βήχα.

Η χρήση των δοχείων neti μπορεί να μην είναι ασφαλής για όλους και οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν ένα. Ένα άτομο θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιεί καθαρό νερό, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης με το νερό της βρύσης.

Η NetiKriya δεν είναι κατάλληλη για όσους είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αυτιού.

Ιατρικές θεραπείες

Τα φάρμακα για το βήχα διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή ή με ιατρική συνταγή.

Ορισμένα σκευάσματα είναι ειδικά για τον νυχτερινό βήχα και περιέχουν συστατικά που βοηθούν το άτομο να κοιμηθεί.

16. Κατασταλτικά του βήχα

Τα κατασταλτικά του βήχα μπλοκάρουν το αντανακλαστικό του βήχα. Διατίθενται ως φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή ως συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ορισμένα συνταγογραφούμενα κατασταλτικά του βήχα περιέχουν κωδεΐνη και είναι ακατάλληλα για άτομα ηλικίας 17 ετών και κάτω.

17. Αποχρεμπτικά

Τα αποχρεμπτικά περιλαμβάνουν προϊόντα όπως η γουαϊφενεσίνη. Αραιώνουν τη βλέννα στους πνεύμονες, διευκολύνοντας το βήχα. Αυτό μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια του βήχα.

Μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

18. Στεροειδές ρινικό σπρέι

Τα στεροειδή σπρέι, όπως η προπιονική φλουτικαζόνη, περιέχουν κορτικοστεροειδή φάρμακα. Αυτά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και οι γιατροί μερικές φορές τα συνταγογραφούν σε άτομα με μη αλλεργική ρινίτιδα.

Ωστόσο, η χρήση κορτικοστεροειδών μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιδείνωσης των συμπτωμάτων του άσθματος. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού όταν χρησιμοποιείτε ένα στεροειδές σπρέι.

19. Εμβολιασμοί

Η τήρηση των συστάσεων του γιατρού σχετικά με τους εμβολιασμούς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων που προκαλούν βήχα.

Για άτομα ηλικίας 19 ετών και άνω, αυτά περιλαμβάνουν το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης και τα εμβόλια και τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19.

Η τήρηση του προγράμματος εμβολιασμών για τα βρέφη και τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία τους από καταστάσεις όπως ο κοκκύτης.

Θεραπεία μιας υποκείμενης πάθησης

Διάφορες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινό βήχα. Η τήρηση ενός σχεδίου θεραπείας για αυτές τις παθήσεις μπορεί να βοηθήσει στη διαχείρισή τους και στην αντιμετώπιση του βήχα.

Πολλές διαφορετικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν βήχα. Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για μια επίσημη διάγνωση. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν βήχα και πώς να τις αντιμετωπίσετε.

20. ΓΟΠ

Η ΓΟΠΝ είναι μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος που προκαλεί παλινδρόμηση και καούρα. Συμβαίνει όταν ένας σφιγκτήρας (βαλβίδα) στον οισοφάγο γίνεται αδύναμος.

Μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του λαιμού και βήχα.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει:

  • να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά
  • να μην τρώτε από 3 ώρες πριν από τον ύπνο
  • την αποφυγή ουσιών που προκαλούν συμπτώματα, όπως η σοκολάτα, η καφεΐνη, το αλκοόλ και ο καπνός

Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή.

21. Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση και μεταρινική σταγόνα

Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR) είναι μια πιθανή αιτία της μεταρινικής σταγόνας. Αυτή είναι παρόμοια με τη ΓΟΠΝ, αλλά δεν προκαλεί καούρα. Αντ’ αυτού, μπορεί να προκαλέσει μεταρινική σταγόνα, βήχα και αίσθημα σαν να υπάρχει ένας κόμπος στο λαιμό.

Τα άτομα με LPR μπορούν:

  • να αποφεύγουν τις τροφές που την προκαλούν, όπως τα πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα, η σοκολάτα και το αλκοόλ
  • να αποφεύγουν να τρώνε για 3 ώρες πριν από τον ύπνο
  • να κοιμούνται με το κεφάλι του κρεβατιού ανασηκωμένο

22. Άσθμα

Η χρήση καθαριστή αέρα και η αποφυγή αλλεργιογόνων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άσθματος. Ωστόσο, το άσθμα είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Η φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, όπως χάπια και εισπνευστήρες.

Ορισμένες συσκευές εισπνοής περιέχουν φάρμακα που ανοίγουν τους αεραγωγούς, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τον βήχα και να κάνει την αναπνοή ευκολότερη. Ορισμένα είναι για τακτική, μακροχρόνια χρήση και άλλα παρέχουν ταχεία ανακούφιση.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσει κάποιος με γιατρό

Είναι καλύτερο να επικοινωνήσει κάποιος με γιατρό εάν έχει βήχα και κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • πυρετό
  • επίμονο βήχα
  • βήχας με αίμα
  • συριγμό
  • πόνο στο στήθος
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • οποιαδήποτε σοβαρά ή επιδεινούμενα συμπτώματα

Συνιστάται επίσης να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν ο βήχας επιδεινώνεται ή δεν υποχωρεί.

Συνοψίζοντας

Ο βήχας μπορεί να αναπτυχθεί για πολλούς λόγους. Τη νύχτα, ορισμένοι τύποι βήχα μπορεί να επιδεινωθούν.

Η ανύψωση του κεφαλιού του κρεβατιού μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων τύπων νυχτερινού βήχα. Άλλες συμβουλές εξαρτώνται από την αιτία, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν την αποφυγή φαγητού κοντά στην ώρα του ύπνου, τη διατήρηση ενός δωματίου καθαρού από αλλεργιογόνα και τη λήψη φαρμάκων.

Είναι καλύτερο για όποιον έχει επίμονο νυχτερινό βήχα να επικοινωνήσει με έναν γιατρό, καθώς μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση που προκαλεί τον βήχα.