Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, στην πρόληψη των κρυολογημάτων, στη βελτίωση της απορρόφησης του ασβεστίου και στην επούλωση των πληγών.

Η λυσίνη είναι δομικό στοιχείο για την πρωτεΐνη και απαραίτητο αμινοξύ. Επειδή το σώμα δεν μπορεί να την παράγει, πρέπει να την λαμβάνετε από τα τρόφιμα.

Χρειάζεστε τη λυσίνη για:

  • την ανάπτυξη
  • τον κύκλο εργασιών των μυών
  • το σχηματισμό καρνιτίνης, μιας ουσίας που βρίσκεται στα περισσότερα κύτταρα του σώματός
  • τη μεταφορά των λιπών στα κύτταρά για να μετατραπούν για ενέργεια

Η L-λυσίνη είναι η μορφή της λυσίνης που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα. Βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα και είναι ο τύπος που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα.

 

Ακολουθούν τέσσερα εντυπωσιακά οφέλη της λυσίνης για την υγεία

1. Μπορεί να προστατεύει και να θεραπεύει τις πληγές από το κρυολόγημα εμποδίζοντας την αργινίνη

Συμπτώματα λοίμωξης, συχνά εμφανίζονται στα χείλη ή στις γωνίες του στόματός σας ως φουσκάλες γεμάτες υγρό που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, όπως μυρμήγκιασμα, πόνο και κάψιμο.

Πληγές προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1), ο οποίος μπορεί να κρύψει νευρικά κύτταρα κοντά στη βάση του εγκεφάλου. Σε περιόδους άγχους ή αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο, ο HSV-1 μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη μιας πληγής από κρυολόγημα.

Μια έρευνα του 2020 υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα λυσίνης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του πολλαπλασιασμού του HSV-1 και στη μείωση της διάρκειας μιας πληγής από κρυολόγημα. Η λυσίνη μπορεί να μπλοκάρει ένα άλλο αμινοξύ που ονομάζεται αργινίνη, το οποίο οι ιοί χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν.

Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με λιγότερο από 1 γραμμάριο (g) λυσίνης την ημέρα δεν ήταν αποτελεσματική στην πρόληψη των κρυολογημάτων σε άτομα που κατανάλωναν αρκετή αργινίνη στη διατροφή τους. Ωστόσο, οι συγγραφείς προτείνουν ότι δόσεις άνω των 3 g ημερησίως θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα συμπτώματα των κρυολογημάτων.

Ωστόσο, δεν δείχνουν όλες οι μελέτες ότι η λυσίνη είναι αποτελεσματική στη μείωση της εμφάνισης ή της διάρκειας των κρυολογημάτων. Μια έρευνα του 2015 βρήκε ανεπαρκή στοιχεία για να τη συστήσει για τη θεραπεία των κρυολογημάτων.

2. Μπορεί να μειώσει το άγχος μέσω του αποκλεισμού των υποδοχέων απόκρισης στο στρες

Η λυσίνη μπορεί να παίζει ρόλο στη μείωση του άγχους, αν και χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες για να υποστηριχθεί αυτό.

Μια μελέτη του 2003 διαπίστωσε ότι μπλοκάρει τους υποδοχείς που εμπλέκονται στην απόκριση στο στρες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρουραίοι στους οποίους χορηγήθηκε λυσίνη είχαν μειωμένα ποσοστά χαλαρών κινήσεων του εντέρου που προκαλούνταν από το άγχος.

Μια μελέτη του 2004 από τον ίδιο ερευνητή διαπίστωσε ότι η προσθήκη 4,2 g λυσίνης σε κάθε κιλό (kg) αλεύρι σίτου σε χωριά της Συρίας βοήθησε στη μείωση των βαθμολογιών άγχους σε άνδρες συμμετέχοντες με πολύ υψηλά επίπεδα άγχους.

Μετά από 3 μήνες, η κατανάλωση του εμπλουτισμένου με λυσίνη αλεύρου βοήθησε επίσης στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης σε γυναίκες συμμετέχουσες.

Παρομοίως, η μελέτη του ίδιου ερευνητή το 2007 σε 50 άτομα έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση 2,64 g λυσίνης και αργινίνης μείωσε το άγχος που προκαλείται από το στρες και μείωσε τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης μετά από 1 εβδομάδα.

Μια μελέτη του 2022 σε ζώα δείχνει ότι η λυσίνη μπορεί να μειώσει το άγχος.

Η λυσίνη μπορεί επίσης να είναι σε θέση να βοηθήσει τα άτομα με σχιζοφρένεια, μια ψυχική διαταραχή που διαταράσσει την αντίληψη του ατόμου για τον έξω κόσμο, με αποτέλεσμα αλλαγές στη σκέψη και τη συμπεριφορά.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και περιορίζεται κυρίως σε παλαιότερες μελέτες, η λυσίνη μπορεί να έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας σε συνδυασμό με συνταγογραφούμενα φάρμακα.

3. Μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση και την κατακράτηση ασβεστίου

Η λυσίνη μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας να συγκρατήσει το ασβέστιο αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερό σας και βοηθώντας τα νεφρά να συγκρατήσουν το μέταλλο.

Μια μελέτη του 2018 σε άτομα με οστεοπενία διαπίστωσε ότι η σχετική βιοδιαθεσιμότητα του από του στόματος λυσινικού ασβεστίου ήταν 223,15%, γεγονός που υποδηλώνει ότι το λυσινικό ασβέστιο μπορεί να έχει όφελος ως συμπλήρωμα διατροφής.

Το σώμα χρειάζεται ασβέστιο για να διατηρήσει τα οστά σας ισχυρά, ειδικά καθώς γερνάτε.

Μια έρευνα του 2022 υποδηλώνει ότι τα απαραίτητα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης, έχουν θετική επίδραση στην υγεία των οστών σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Παρόλα αυτά, χρειάζονται περισσότερες πρόσφατες έρευνες υψηλής ποιότητας προτού συστηθεί η λήψη συμπληρώματος λυσίνης για την υποστήριξη της υγείας των οστών ή της καρδιάς.

4. Μπορεί να προωθήσει την επούλωση πληγών βοηθώντας στη δημιουργία κολλαγόνου

Η λυσίνη μπορεί να βελτιώσει την επούλωση των πληγών στο σώμα. Βοηθά να σχηματίσετε κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που στηρίζει και δίνει δομή στο δέρμα και τα οστά.

Μπορεί επίσης να δρα ως συνδετικός παράγοντας, αυξάνοντας τον αριθμό των νέων κυττάρων σε μια πληγή.

Σε μια μικρή μελέτη του 2023, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια κρέμα λυσίνης 15% δύο φορές την ημέρα για τη θεραπεία των διαβητικών ελκών στα πόδια και διαπίστωσαν ότι βοήθησε τις πληγές να κλείσουν και να επουλωθούν πιο γρήγορα από την τυπική θεραπεία ή το εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μπορεί να υπάρχει όφελος από τη χρήση της μαζί με τη συνήθη θεραπεία.

Η επούλωση των πληγών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί διαφορετικά μέταλλα, βιταμίνες και άλλους παράγοντες. Η λυσίνη φαίνεται να έχει έναν ανεκτίμητο ρόλο και η επούλωση των πληγών είναι μειωμένη χωρίς επαρκή λυσίνη.

Μελέτες έχουν εξετάσει μόνο τα από του στόματος συμπληρώματα λυσίνης στην επούλωση πληγών σε ζώα, οπότε απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους

Άλλα πιθανά οφέλη

Όπως όλα τα αμινοξέα, η λυσίνη αποτελεί δομικό στοιχείο για την πρωτεΐνη στο σώμα σας. Αυτές οι πρωτεΐνες βοηθούν στην παραγωγή ορμονών, ανοσοποιητικών κυττάρων και ενζύμων.

Η λυσίνη μπορεί να έχει διάφορα οφέλη εκτός από τα παραπάνω.

Ακολουθούν άλλοι τομείς στους οποίους η λυσίνη μπορεί να ωφελήσει την υγεία:

  • Καρκίνος: Έρευνα διαπίστωσε ότι η λυσίνη, σε συνδυασμό με το αντιοξειδωτικό κατεχίνη, μείωσε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια.
  • Υγεία των ματιών: Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η λυσίνη μπορεί να βοηθήσει στην ξηροφθαλμία.
  • Διαβήτης: Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι η λυσίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίδρασης του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.
  • Αρτηριακή πίεση: Μια μελέτη σε 50 ενήλικες με ανεπάρκεια λυσίνης και υψηλή αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα λυσίνης μείωσαν σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

Η επαρκής λυσίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και τα συμπληρώματα λυσίνης μπορεί να ωφελήσουν ορισμένα άτομα και καταστάσεις.

Κορυφαίες πηγές τροφίμων και συμπληρώματα

Η λυσίνη βρίσκεται σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και σε μικρότερες ποσότητες σε φυτικές τροφές.

Οι τροφικές πηγές λυσίνης περιλαμβάνουν:

  • Κρέας: μοσχάρι, κοτόπουλο και αρνί
  • Θαλασσινά: μύδια, γαρίδες και στρείδια
  • Ψάρια: σολομός, μπακαλιάρος και τόνος
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: γάλα, τυρί και γιαούρτι
  • Όσπρια: σόγια, φασόλια και ρεβίθια
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: φιστίκια, κολοκυθόσποροι και κάσιους

Εάν είστε επιρρεπείς σε κρυολογήματα, η λήψη 1 g λυσίνης καθημερινά μπορεί να αξίζει μια δοκιμή, αλλά να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να μιλήσετε πρώτα με έναν γιατρό.

 

Συνοψίζοντας

Η λυσίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ με πολλά οφέλη που κυμαίνονται από την πρόληψη των κρυολογημάτων έως τη μείωση του άγχους και την προώθηση της επούλωσης των πληγών.

Ως δομικό στοιχείο των πρωτεϊνών, μπορεί επίσης να έχει πολλά άλλα οφέλη. Χωρίς αρκετή λυσίνη, το σώμα μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει επαρκείς ή κατάλληλες ορμόνες και ανοσοποιητικά κύτταρα.

Η λυσίνη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά. Ορισμένοι τύποι οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της πρόσληψής της.