Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος επώδυνης αρθρίτιδας που μπορεί να επηρεάσει μία ή περισσότερες αρθρώσεις, αλλά συνήθως εμφανίζεται στα πόδια.

Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο κοινές μορφές φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Παραδοσιακά αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παυσίπονα.

Οι κρίσεις προκαλούνται όταν το ουρικό οξύ κρυσταλλώνεται και συσσωρεύεται στις αρθρώσεις. Το ουρικό οξύ, το οποίο χρησιμεύει ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία, δημιουργείται κατά τη διάσπαση μιας οργανικής ουσίας που βρίσκεται στα τρόφιμα και ονομάζεται πουρίνες.

Ενώ η γενετική παίζει ρόλο στο αν θα αναπτύξετε ουρική αρθρίτιδα ή όχι, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του πόνου. Αν προσέχετε τι τρώτε και αν αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των συμπτωμάτων.

 

Τρόφιμα που απαγορεύονται

Κρέατα

Τα οργανικά κρέατα, όπως το συκώτι, τα νεφρά, ο εγκέφαλος, η γλώσσα και ο πατσάς, έχουν τα υψηλότερα επίπεδα πουρινών. Αυτά τα κρέατα οργάνων πρέπει να αποφεύγονται εντελώς. Όλα τα άλλα κρέατα πρέπει να περιορίζονται σε 100 γραμμάρια την ημέρα.

Τα κρέατα που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο:

  • χοιρινό
  • κοτόπουλο
  • πάπια
  • χήνα
  • κουνέλι
  • αρνί
  • γαλοπούλα
  • αρνί
  • μοσχάρι
  • ελάφι

Άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως η σάλτσα, ο ζωμός και η κοτόσουπα, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

Ψάρια και θαλασσινά

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι επίσης κοινές πηγές πουρινών. Τα χειρότερα αν έχετε ουρική αρθρίτιδα είναι τα χτένια, οι σαρδέλες, οι ρέγγες, ο γαύρος και το σκουμπρί.

Ψάρια με μέτρια υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες περιλαμβάνουν:

  • τόνος
  • κυπρίνος
  • μπακαλιάρος
  • πέρκα
  • σολομός
  • πέστροφα

Θαλασσινά όπως στρείδια, αστακός, καβούρια και γαρίδες θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα πουρινών.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το φύτρο σιταριού, το πίτουρο και το πλιγούρι βρώμης, περιέχουν μέτριες ποσότητες πουρινών, αλλά για όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, τα οφέλη από την κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η μείωση του γλυκαιμικού δείκτη μείωσε τα επίπεδα ουρικού οξέος στους συμμετέχοντες.

Ο περιορισμός των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το λευκό ρύζι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος και ενδεχομένως στην πρόληψη της εμφάνισης ή των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να διεξαχθούν μελλοντικές μελέτες για την περαιτέρω κατανόηση αυτής της κατάστασης.

Λάβετε υπόψη ότι η υπερβολική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί ενδεχομένως να είναι επικίνδυνη για τους πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα, γι’ αυτό προσέξτε το μέγεθος των μερίδων.

Σάκχαρα

Τα σάκχαρα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, αλλά μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ραφιναρισμένα σάκχαρα συνδέεται με άλλες καταστάσεις που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά και άλλα προϊόντα που έχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, επειδή μπορεί να αυξήσουν το ουρικό οξύ.

Αν θέλετε κάτι γλυκό, επιλέξτε φρέσκα φρούτα. Ενώ ορισμένα έχουν υψηλές ποσότητες φυσικής ζάχαρης, περιέχουν επίσης άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός.

Αλκοόλ

Η μπύρα περιέχει πουρίνες και η μαγιά μπύρας έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μπύρας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων.

Ενώ άλλα αλκοολούχα ποτά μπορεί να μην περιέχουν πάρα πολλές πουρίνες, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πουρινών στο σώμα. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος.

Η υπερβολική χρήση αλκοόλ (περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ή ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κρίσης ουρικής αρθρίτιδας.

Μια σημείωση για τα λαχανικά

Ορισμένα λαχανικά είναι πλούσια σε πουρίνες, όπως τα σπαράγγια, το κουνουπίδι και το σπανάκι. Ωστόσο, μελέτες δεν έχουν δείξει ότι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες σχετίζονται με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος ή ότι αυξάνουν τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας.

Στην πραγματικότητα, τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υψηλές ποσότητες πουρινών, μπορεί ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

 

Συνοψίζοντας

Η τήρηση μιας αυστηρής δίαιτας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας. Επειδή, όμως, οι πουρίνες υπάρχουν σε τόσα πολλά τρόφιμα, μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθεί.

Παρόλα αυτά, η αποφυγή ορισμένων τροφών αποτελεί σημαντικό μέρος ενός συνολικού σχεδίου θεραπείας της ουρικής αρθρίτιδας.