Ποια είναι τα συμπτώματα του προστάτη
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας στους άνδρες που βοηθά στην παραγωγή σπέρματος. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιτυλίγεται γύρω από τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα και το σπέρμα έξω από το σώμα.
Τείνει να μεγαλώνει όσο μεγαλώνετε. Εάν ο προστάτης γίνει πολύ μεγάλος, μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα υγείας.
Συμπτώματα προβλημάτων του προστάτη
Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα:
- Συχνή ανάγκη για ούρηση
- Επείγουσα ανάγκη να σηκωθείτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για ούρηση
- Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
- Πόνος ή κάψιμο στην ούρηση
- Επώδυνη εκσπερμάτιση
- Συχνός πόνος ή δυσκαμψία στη μέση, στους γοφούς, στην περιοχή της πυέλου ή του ορθού ή στα άνω άκρα των μηρών
- Σταγόνες ούρων
Κοινά προβλήματα του προστάτη
Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα μη καρκινικών προβλημάτων του προστάτη:
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ή BPH, είναι πολύ συχνή στους ηλικιωμένους άνδρες. Σημαίνει ότι ο προστάτης είναι διογκωμένος αλλά όχι καρκινικός.
Οι θεραπείες για την BPH περιλαμβάνουν:
- Επιφυλακτική αναμονή, που ονομάζεται επίσης ενεργός επιτήρηση. Εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι πολύ άσχημα, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να περιμένετε να δείτε αν επιδεινώνονται πριν ξεκινήσετε θεραπεία και να σας ενημερώσει πόσο συχνά πρέπει να κάνετε για εξετάσεις.
- Φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που βοηθούν στη συρρίκνωση του προστάτη ή στη χαλάρωση των μυών κοντά στον προστάτη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
- Χειρουργική επέμβαση. Εάν τίποτα άλλο δεν έχει αποδώσει, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσει τη ροή των ούρων.
- Άλλες θεραπείες. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται ραδιοκύματα, μικροκύματα ή λέιζερ για τη θεραπεία των προβλημάτων ούρησης που προκαλούνται από τη ΒΡΗ. Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούν διαφορετικά είδη θερμότητας για να συρρικνώσουν τον επιπλέον ιστό του προστάτη.
Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα ξεκινά συνήθως ξαφνικά από βακτηριακή λοίμωξη. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε πυρετό, ρίγη ή πόνο εκτός από τα συμπτώματα του προστάτη, όπως δυσκολία ή πόνο κατά την ούρηση.
Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν με αντιβιοτικά. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσετε με τον πόνο ή τη δυσφορία.
Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια υποτροπιάζουσα λοίμωξη. Αυτό το σπάνιο πρόβλημα μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά, μερικές φορές, η λήψη αντιβιοτικών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να λειτουργήσει.
Συζητήστε με το γιατρό σας για άλλες προσεγγίσεις που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.
Η χρόνια προστατίτιδα, που ονομάζεται επίσης σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου, είναι ένα κοινό πρόβλημα του προστάτη. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, στη βουβωνική χώρα ή στην άκρη του πέους.
Η θεραπεία μπορεί να απαιτεί συνδυασμό φαρμάκων, χειρουργικής επέμβασης και αλλαγών στον τρόπο ζωής. Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες της θεραπείας.
Καρκίνος του προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνός μεταξύ των ανδρών. Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μπορεί να επηρεάζεται από:
- Ηλικία. Οι άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
- Φυλή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο συχνός μεταξύ των αφροαμερικανών ανδρών, στη συνέχει ακολουθούν οι λευκοί, οι ισπανόφωνοι και οι ιθαγενείς. Οι Ασιάτες έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του προστάτη.
- Οικογενειακό ιστορικό. Εάν ο πατέρας ή ο αδελφός σας είχε καρκίνο του προστάτη, ιδίως σε νεαρή ηλικία, έχετε περισσότερες πιθανότητες να τον εμφανίσετε και εσείς.
- Διατροφή. Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη μπορεί να είναι υψηλότερος για τους άνδρες που ακολουθούν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
Για να διαπιστώσετε αν τα συμπτώματα του προστάτη οφείλονται σε καρκίνο, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό το δικό σας και της οικογένειάς σας.
Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει επίσης μια φυσική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα πραγματοποιήσει δακτυλική εξέταση στον ορθό σας για να ελέγξει για:
- Το μέγεθος, τη σφριγηλότητα και την υφή του προστάτη
- Τυχόν σκληρές περιοχές, εξογκώματα ή ανάπτυξη που εξαπλώνεται πέρα από τον προστάτη
- Οποιονδήποτε πόνο προκαλεί το άγγιγμα ή η πίεση στον προστάτη
Ενδέχεται να σας ζητηθεί να δώσετε δείγμα ούρων για εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κάνει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει το επίπεδο του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Τα επίπεδα PSA μπορεί να είναι υψηλά σε άνδρες με διογκωμένο προστάτη ή με καρκίνο του προστάτη.
Μπορεί επίσης να χρειαστείτε εξέταση με υπερηχογράφημα που λαμβάνει εικόνες του προστάτη. Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι μπορεί να έχετε καρκίνο, ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό, ουρολόγο, για βιοψία προστάτη.
Ο γιατρός θα πάρει μικρά δείγματα ιστού από διάφορες περιοχές του προστάτη για να ψάξει για καρκινικά κύτταρα.
Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη
Η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη εξαρτάται από το αν ο καρκίνος προσβάλλει μέρος ή ολόκληρο τον προστάτη ή αν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Εξαρτάται επίσης από την ηλικία και τη γενική σας υγεία.
Συζητήστε με το γιατρό σας για τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για εσάς και τις πιθανές παρενέργειες της θεραπείας. Ίσως θελήσετε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη από άλλον γιατρό.
Η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να είναι:
- Επιφυλακτική αναμονή, που ονομάζεται επίσης ενεργός επιτήρηση. Εάν ο καρκίνος δεν προκαλεί προβλήματα, μπορείτε να αποφασίσετε να μην προβείτε σε άμεση θεραπεία. Αντ’ αυτού, ο γιατρός σας θα ελέγχει τακτικά για αλλαγές στην κατάστασή σας και θα ξεκινήσει θεραπεία εάν ο καρκίνος αρχίσει να αναπτύσσεται.
- Χειρουργική επέμβαση. Ο πιο συνηθισμένος τύπος χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του προστάτη αφαιρεί ολόκληρο τον προστάτη και μερικούς κοντινούς ιστούς. Η εκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που καταστρέφει τον ανώμαλο ιστό του προστάτη, συχνά με ψύξη ή θέρμανση ή μέσω εστιασμένων υπερήχων, με στόχο τη διατήρηση της λειτουργίας του προστάτη.
- Ακτινοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί ακτινοβολία για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και να συρρικνώσει τους όγκους. Η ακτινοβολία μπορεί να προέρχεται από ένα μηχάνημα ακτίνων Χ ή από μικροσκοπικά ραδιενεργά σφαιρίδια που τοποθετούνται μέσα ή κοντά στον όγκο.
- Ορμονοθεραπεία. Οι άνδρες που υποβάλλονται σε άλλες θεραπείες, όπως η ακτινοθεραπεία, μπορεί επίσης να υποβληθούν σε θεραπεία με φάρμακα για να σταματήσει ο οργανισμός να παράγει τεστοστερόνη. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν φαίνεται πιθανό ότι ο καρκίνος θα επανέλθει. Η ορμονοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον καρκίνο του προστάτη που έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη.
Συνοψίζοντας
Αν έχετε κάποιο απο τα παραπάνω συμπτώματα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.