Το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής υλοποιεί πρόγραμμα με βασικό στόχο τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των καρκίνων του παχέος εντέρου, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, το πρόγραμμα θα ενημερώνει, θα προβάλει και θα προωθεί τις Παρεμβάσεις Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο της Ε.Ε. με συνεργασία των ΕΔΝΥΠΥ και ΕΔΔΥΠΠΥ.
Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω των ακόλουθων υποέργων:
Υποέργο 1. Σχεδιασμός & Ανάπτυξη Παρεμβατικών Προγραμμάτων
Υποέργο 2. Ενημέρωση, Προβολή και Προώθηση των Παρεμβάσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας
Υποέργο 3. Εξωτερική Αξιολόγηση
Το παραπάνω πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς επίσης και την ενημέρωση, προβολή και προώθηση των Παρεμβάσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας για τα προαναφερθέντα νοσήματα. Ο πληθυσμός στόχος θα αποτελείται από 1.000 άτομα, ηλικίας 25-65 ετών. Θα πρόκειται για άτομα που κατά βάση δεν πραγματοποιούν τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο στο πλαίσιο ενός οργανωμένου προγράμματος και θα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του γενικού πληθυσμού.
Ειδικότερα, σε συνεννόηση με Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Δήμους των Δικτύων, θα πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις (μέτρηση σακχάρου, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου, ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα) για τον ενδιαφερόμενο πληθυσμό. Το ΙΚΠΙ θα έχει την ευθύνη προώθησης των ενεργειών και διάχυσης της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει (περιοδικό Νέα Υγεία, ενημερωτικά δελτία ΕΔΝΥΠΥ, ΕΔΔΥΠΠΥ, ιστοσελίδα) και σε συνεργασία με τους εμπλεκομένους επιστημονικούς φορείς.
Οι δράσεις θα στοχεύουν στη διευκόλυνση πραγματοποίησης των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων από άτομα του γενικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, έπειτα από συνεννόηση με τους αντίστοιχους δημόσιους υγειονομικούς φορείς, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται σε συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία του Δικτύου για έναν αριθμό ημερών που θα έχει οριστεί ή κατόπιν ραντεβού, ώστε να κάνουν τις προκαθορισμένες προληπτικές εξετάσεις.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο ΙΚΠΙ, το οποίο ως συντονιστικό όργανο θα οριστικοποιεί τα ραντεβού των πολιτών με την υπηρεσία υγείας. Και στις δυο περιπτώσεις, οι πολίτες θα ενημερώνονται είτε μέσω των διαθέσιμων μέσων διάχυσης των πληροφοριών (π.χ. ιστοσελίδα, ενημερωτικές ομιλίες, ενημερωτικά φυλλάδια κ.τ.λ.), είτε μέσω της επικοινωνίας με το ΙΚΠΙ (στην περίπτωση των προκαθορισμένων ραντεβού) για τις απαραίτητες οδηγίες που πρέπει να τηρούνται πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Το ΙΚΠΙ θα καλύπτει το κόστος των εξετάσεων, έπειτα από συνεννόηση με τον φορέα που θα τις παρέχει, σύμφωνα με τις τιμές που προβλέπονται από το σχετικό ΦΕΚ.
Οι συμμετέχοντες κατά την προσέλευσή τους στο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο του Δικτύου θα υπογράφουν έντυπο συγκατάθεσης για την πρόσβαση του ΙΚΠΙ στις πληροφορίες που αφορούν στα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, καθώς και στην επεξεργασία των στοιχείων των εξετάσεων και του ερωτηματολογίου υγείας. Η συλλογή, καταχώρηση και ανάλυση των δεδομένων θα διεξαχθούν με σεβασμό ως προς τις διαδικασίες τήρησης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες των εξετάσεων θα βρίσκονται στα Κέντρα Υγείας ή τα Νοσοκομεία συνεργάτες του ΙΚΠΙ, που θα διευκολύνουν την πραγματοποίηση των εξετάσεων, τη διανομή και συλλογή των ερωτηματολογίων υγείας και θα συμβάλουν στην επίλυση τυχόν προβλημάτων. Θα παρέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και συμβουλές για την πρόληψη και την προαγωγή υγείας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις-ομιλίες διάρκειας περίπου 2 ωρών στους δήμους ή στα νοσοκομεία που συμμετέχουν στα δίκτυα. Στόχος τους θα είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, καθώς επίσης η ενημέρωση και κινητοποίησή του για την πρωτογενή και τη δευτερογενή πρόληψη. Συγκεκριμένα, θα γίνεται αναφορά στις προστατευτικές και στις επικίνδυνες συμπεριφορές υγείας που σχετίζονται με τα νοσήματα, ενώ παράλληλα ο πληθυσμός θα ενημερώνεται για τις προληπτικές εξετάσεις που συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση των ανωτέρω νοσημάτων (μέτρηση σακχάρου, χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, δείκτη μάζας σώματος, μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου, ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα).
Καθώς το κοινό στο οποίο απευθύνεται το πρόγραμμα αποτελείται κατά βάση από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, τόσο η επιλογή των σημείων πραγματοποίησης των εξετάσεων, όσο και των ενημερωτικών ομιλιών, θα γίνει με γνώμονα την ευκολότερη προσέγγιση των ομάδων αυτών. Επίσης, η διοχέτευση της σχετικής πληροφορίας (αφίσες, φυλλάδια, μηνύματα) θα γίνει μέσω υπηρεσιών των δήμων που συμμετέχουν, καθώς και μέσω των υπηρεσιών υγείας του ΕΔΝΥΠΥ, με στόχευση ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εκτίμησης του συνολικού κινδύνου τους και πραγματοποίησης προσυμπτωματικών ελέγχων.
Η δράση θα υλοποιείται έως το τέλος του 2014.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ απευθυνθείτε στο τηλέφωνο: 210-7222727.
Προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη
Ο προληπτικός έλεγχος είναι η εξέταση για τον εντοπισμό καρκίνου του προστάτη σε άτομα πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη υπερτερούν των κινδύνων για τους περισσότερους άνδρες. Ωστόσο, αφού συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προσυμπτωματικού ελέγχου με τους γιατρούς τους, ορισμένοι άνδρες μπορεί εύλογα να επιλέξουν να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο.
Οι προληπτικές εξετάσεις που γίνονται χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση πιθανών σημείων καρκίνου του προστάτη. Αλλά αυτές οι εξετάσεις δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν έχετε καρκίνο. Εάν το αποτέλεσμα μιας από αυτές τις εξετάσεις είναι μη φυσιολογικό, πιθανότατα θα χρειαστείτε βιοψία προστάτη για να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν έχετε καρκίνο.
Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα PSA
Ένας λόγος που είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσετε ένα καθορισμένο σημείο αποκοπής με το τεστ PSA όταν αναζητάτε καρκίνο του προστάτη είναι ότι διάφοροι παράγοντες εκτός από τον καρκίνο μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα PSA.
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα PSA περιλαμβάνουν:
- Διευρυμένος προστάτης: Καταστάσεις όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH), μια μη καρκινική διόγκωση του προστάτη που επηρεάζει πολλούς άνδρες καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα PSA.
- Μεγάλη ηλικία: Τα επίπεδα PSA συνήθως ανεβαίνουν αργά καθώς μεγαλώνετε, ακόμα κι αν δεν έχετε ανωμαλία στον προστάτη.
- Προστατίτιδα: Πρόκειται για λοίμωξη ή φλεγμονή του αδένα του προστάτη, η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα PSA.
- Εκσπερμάτιση: Αυτό μπορεί να κάνει το PSA να ανέβει για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι γιατροί προτείνουν στους άνδρες να απέχουν από την εκσπερμάτιση για μία ή δύο ημέρες πριν από την εξέταση.
- Οδήγηση ποδηλάτου: Μερικές μελέτες έχουν προτείνει ότι το ποδήλατο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα PSA για μικρό χρονικό διάστημα (πιθανόν επειδή το κάθισμα ασκεί πίεση στον προστάτη), αν και αυτό δεν το έχουν βρει όλες οι μελέτες.
- Ορισμένες ουρολογικές επεμβάσεις: Ορισμένες διαδικασίες που γίνονται στο ιατρείο και επηρεάζουν τον προστάτη, όπως η βιοψία προστάτη ή η κυστεοσκόπηση, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του PSA για μικρό χρονικό διάστημα. Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι μια ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE) μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τα επίπεδα PSA, αν και άλλες μελέτες δεν το έχουν βρει. Παρόλα αυτά, εάν γίνονται τόσο τεστ PSA όσο και DRE κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε γιατρό, ορισμένοι γιατροί συμβουλεύουν να κάνετε λήψη αίματος για το PSA πριν κάνετε το DRE, για κάθε ενδεχόμενο.
- Ορισμένα φάρμακα: Η λήψη ανδρικών ορμονών όπως η τεστοστερόνη (ή άλλα φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, ) μπορεί να προκαλέσει αύξηση του PSA.
Μερικά πράγματα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα PSA :
- Αναστολείς 5-άλφα αναγωγάσης: Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της BPH ή των συμπτωμάτων του ουροποιητικού, όπως η φιναστερίδη (Proscar ή Propecia) ή η ντουταστερίδη (Avodart), μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα PSA. Αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη (συζητείται στο Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του προστάτη; ). Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε ένα από αυτά τα φάρμακα. Επειδή μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα PSA, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί για αυτό.
- Μείγματα βοτάνων: Ορισμένα βότανα για τον προστάτη που πωλούνται ως συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να καλύψουν ένα υψηλό επίπεδο PSA. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε είδος συμπληρώματος, ακόμη και αυτά που δεν προορίζονται απαραίτητα για την υγεία του προστάτη. Το Saw palmetto (ένα βότανο που χρησιμοποιείται από ορισμένους άνδρες για τη θεραπεία της BPH) δεν φαίνεται να επηρεάζει το PSA.
- Ορισμένα άλλα φάρμακα: Ορισμένες έρευνες έχουν προτείνει ότι η μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, οι στατίνες (φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη) και τα θειαζιδικά διουρητικά (όπως η υδροχλωροθειαζίδη) μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα του PSA. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Εάν παίρνετε κάποιο από τα φάρμακα τακτικά, μιλήστε με το γιατρό σας προτού σταματήσετε να το παίρνετε για οποιονδήποτε λόγο.
Για τους άνδρες που μπορεί να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του προστάτη, δεν είναι πάντα σαφές εάν η μείωση του PSA είναι χρήσιμη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο παράγοντας που μειώνει το PSA μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε έναν άνδρα. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να μειώσει το επίπεδο του PSA χωρίς να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου ενός άνδρα.
Αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβές, εάν μείωνε το PSA από ένα μη φυσιολογικό επίπεδο σε ένα φυσιολογικό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μη ανίχνευση καρκίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο PSA σας.
Προληπτικές εξετάσεις για παθήσεις του πέους
Οι περισσότερες παθήσεις του πέους μπορούν να διαγνωστούν από τον γιατρό σας μέσω μιας φυσικής εξέτασης και μιλώντας μαζί σας για τα συμπτώματα και το ιστορικό υγείας σας. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ερωτήσεις σχετικά με το πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας, πόσο σοβαρά είναι και αν παρατηρήσατε κάτι που τα έφερε.
Ορισμένες παθήσεις του πέους όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία είναι σχετικά εύκολο να διαγνωστούν μόνο με εξετάσεις και ιστορικό υγείας. Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να απαιτούν περαιτέρω έλεγχο και αξιολόγηση, είτε για να καταλάβουμε ποια πάθηση έχετε είτε για να αποκαλύψουμε τυχόν υποκείμενα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλούν την κατάστασή σας.
Εάν τα συμπτώματά σας δεν υποδηλώνουν μια συγκεκριμένη διαταραχή, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει τις ακόλουθες εξετάσεις:
- Απεικονιστικές εξετάσεις , όπως υπερηχογράφημα, ακτινογραφία πυέλου, ενδοφλέβιο πυελόγραμμα (IVP), αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία, που μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να διαπιστώσει εάν έχετε ανωμαλίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα συμπτώματά σας ή να διαγνώσουν και να σταδιοποιήσουν καρκίνο.
- Εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό λοίμωξης ή ασθενειών και διαταραχών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα συμπτώματά σας. εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της ηλεκτρολυτικής ανισορροπίας
- Μια βιοψία ή τομή αυξήσεων ή πληγών στο πέος σας για να μάθετε εάν έχετε καρκίνο
- Βιοψία λεμφαδένων , με χρήση αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (FNA), χειρουργική βιοψία λεμφαδένων ή λεμφαδενεκτομή, για να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα από το πέος
- Ανάλυση ούρων για την αναζήτηση χημικών ουσιών και κυττάρων αίματος που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση
- Ένα στυλεό από την ουρήθρα σας για να βοηθήσει στη διάγνωση λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν καταστάσεις όπως η βαλανίτιδα, η φίμωση και ο καρκίνος του πέους
Εάν έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν μια σοβαρή πάθηση, όπως πριαπισμός ή παραφίμωση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άμεση θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης.