Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία (ED) είναι η αδυναμία παραγωγής ή διατήρησης στύσης κατά τη διάρκεια του σεξ.

Η αιτία της ED μπορεί να είναι οργανική ή μη οργανική. Τα σωματικά προβλήματα προκαλούν οργανική ED, ενώ τα ψυχολογικά προβλήματα, όπως το άγχος και οι ανησυχίες για τη σχέση, προκαλούν μη οργανική ED.

Η διαδικασία της στύσης ξεκινά με τον ενθουσιασμό και τη σεξουαλική διέγερση στον εγκέφαλο. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος προς το πέος, ενώ μειώνει τη ροή του αίματος από το πέος.

Η αλλαγή της ροής του αίματος δημιουργεί μια συσσώρευση πίεσης, που οδηγεί σε στύση. Μπορεί να εμφανίσετε στυτική δυσλειτουργία λόγω διαταραχής σε οποιοδήποτε σημείο αυτής της διαδικασίας.

 

Μπορούν οι νέοι άνδρες να έχουν στυτική δυσλειτουργία

Ναι. Αν και οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η στυτική δυσλειτουργία συμβαίνει με την ηλικία και ότι μόνο οι μεγαλύτεροι ενήλικες το παθαίνουν, αυτό δεν είναι αλήθεια.

Μπορείτε να πάθετε ED για πολλούς λόγους και μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τη δεκαετία των 20.

Πώς επηρεάζει η ηλικία την στυτική δυσλειτουργία

Περισσότεροι ηλικιωμένοι άνδρες αναπτύσσουν στυτική δυσλειτουργία από ό,τι οι νεότεροι, με πάνω από το 70% των ανδρών άνω των 70 ετών να εμφανίζουν σημάδια ED.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ED περιλαμβάνουν παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η χαμηλή σωματική δραστηριότητα.

Αυτοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι γνωστοί για τη συμβολή τους σε χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Όπως και η στυτική δυσλειτουργία, αυτές οι παθήσεις είναι πιο συχνές καθώς οι άνθρωποι γερνούν επειδή ζουν με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η σωρευτική επίδραση αυτών των παραγόντων του τρόπου ζωής αθροίζεται με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας την εμφάνιση περισσότερων προβλημάτων.

Οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης συνδέονται στενά με την στυτική δυσλειτουργία. Εάν έχετε κάποια από αυτές τις παθήσεις, έχετε μεγάλες πιθανότητες να έχετε ED.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε οργανική ED. Η μη οργανική ED που προκαλείται από ψυχοκοινωνικό στρες μπορεί να επηρεάσει άνδρες όλων των ηλικιών και δεν αλλάζει με την ηλικία.

Πόσο συχνή είναι η στυτική δυσλειτουργία στη δεκαετία των 20

Η ηλικία που οι άνδρες αρχίζουν να παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία γίνεται όλο και νεότερη, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνδρες στα 20 τους θα αντιμετωπίζουν ED.

Μια μελέτη εκτιμά ότι το ποσοστό των ανδρών με ED κάτω των 40 ετών είναι 22%.

Οι επιστήμονες έχουν ιστορικά κατηγοριοποιήσει τους νεότερους άνδρες κάτω των 40 ετών ως μία ομάδα, κυρίως με ψυχογενή συμπτώματα που οδηγούν στην στυτική δυσλειτουργία τους.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το 15-72% των ανδρών ηλικίας 18-39 ετών έχουν διάφορους οργανικούς λόγους για την στυτική δυσλειτουργία τους.

Αυτή η αύξηση των ανδρών κάτω των 40 ετών που παρουσιάζουν ED θα μπορούσε να οφείλεται σε αύξηση των περιπτώσεων ED ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι περισσότεροι άνδρες αναφέρουν τα συμπτώματα ED στους γιατρούς τους.

Εάν αυτή η αύξηση οφείλεται σε αύξηση της αναφοράς, θα μπορούσε να υποδηλώνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των νέων ανδρών στον γιατρό τους.

Τι προκαλεί στυτική δυσλειτουργία στα 20 σας

Οι περισσότεροι άνδρες στη δεκαετία των 20 έχουν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας λόγω της νεαρής ηλικίας τους.

Είναι πολύ πιο συνηθισμένο για τους νέους άνδρες να εμφανίζουν ED ως αποτέλεσμα μη οργανικού ψυχολογικού στρες ή ως παρενέργεια ενός φαρμάκου που λαμβάνουν.

Υπέρταση

Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) μπορεί να προκαλέσει οργανική στυτική δυσλειτουργία, όπως ακριβώς η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.

Η διαδικασία αυτή προκαλείται από υποκείμενη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, συχνά λόγω παραγόντων του τρόπου ζωής.

Συνήθως δεν είναι μια κατάσταση που θα βλέπατε σε κάποιον στα 20 του, αλλά ορισμένοι νέοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν υπέρταση λόγω γενετικών παραγόντων.

Βάρος

Σε νέους, μη διαβητικούς, παχύσαρκους άνδρες, ο κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται καθώς αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Από αυτούς τους άνδρες, εκείνοι με περισσότερο λίπος κατανεμημένο γύρω από την κοιλιά τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε υψηλό ΔΜΣ και «κοιλιά μπύρας», έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξετε ED.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται συχνότερα με την στυτική δυσλειτουργία. Η ύπαρξη οποιασδήποτε από αυτές τις καταστάσεις αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της άλλης.

Ωστόσο, καθώς ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση που προκαλείται κυρίως από τη μακροχρόνια έκθεση σε παράγοντες του τρόπου ζωής, επηρεάζει λιγότερο από το 5% των Ελλήνων ηλικίας 18-44 ετών.

Εξαιτίας αυτού, είναι λιγότερο πιθανό να υπάρχει στη δεκαετία των 20 σας.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια κατάσταση όπου η έναρξη της νόσου γίνεται πολύ νωρίς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων.

Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο διαβήτης τύπου 2 μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία εάν δεν είναι καλά ελεγχόμενοι.

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, μπορεί να συμβάλλει στην στυτική δυσλειτουργία.

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την στυτική δυσλειτουργία. Σε μικρές ποσότητες, το αλκοόλ φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ED.

Η μέτρια κατανάλωση μπορεί να έχει προστατευτικά οφέλη στη σύνθεση της χοληστερόλης του σώματος και να βοηθήσει με τη ροή του αίματος και άλλες μεταβλητές που σχετίζονται με την ED.

Ναρκωτικά

Όσον αφορά τη χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την στυτική δυσλειτουργία.

Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει ED. Πρόκειται για μια δοσοεξαρτώμενη σχέση, που σημαίνει ότι όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ED.

Οι νεότεροι άνδρες, οι οποίοι καπνίζουν 20 ή περισσότερα τσιγάρα ημερησίως, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή στυτική δυσλειτουργία από εκείνους που καπνίζουν λιγότερο.

Η χρήση άλλων ψυχαγωγικών ναρκωτικών, όπως η κάνναβη, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για βλάβη των αιμοφόρων αγγείων και ανάπτυξη ED.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πολλά φάρμακα έχουν παρενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Αυτό ονομάζεται σεξουαλική δυσλειτουργία που προκαλείται από τη θεραπεία και μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.

Τα κοινά φάρμακα που προκαλούν ED περιλαμβάνουν τα αντικαταθλιπτικά.

Επειδή μπορεί να είναι ένα δυσάρεστο θέμα, ορισμένοι γιατροί δεν εξηγούν αυτές τις πιθανές παρενέργειες όταν συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα και οι άνθρωποι συχνά δεν θέλουν να μιλήσουν στους γιατρούς τους για τα συμπτώματα της στυτική δυσλειτουργίας τους.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανό να σταματήσει όταν σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να διορθωθεί, καθώς τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά είναι συχνά μακροχρόνιες θεραπείες.

Ορισμένες στρατηγικές διαχείρισης είναι διαθέσιμες, οπότε αν αυτό το θέμα σας φαίνεται οικείο, παρακαλείστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τα συμπτώματά σας.

Ψυχική υγεία

Οι ψυχογενείς παράγοντες ή οι μη οργανικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας, συμβάλλουν σε πολλές περιπτώσεις ED, ιδίως σε νεότερους άνδρες.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να βελτιώσετε αυτούς τους παράγοντες μέσω θεραπείας ή και συμβουλευτική ζευγαριών.

Οι ψυχογενείς παράγοντες που μπορεί να προκαλούν την ED σας περιλαμβάνουν:

  • Κλινική κατάθλιψη
  • Κλινική αγχώδης διαταραχή
  • Άγχος απόδοσης
  • Έλλειψη διέγερσης
  • Συγκρούσεις στις σχέσεις
  • Υψηλό ψυχολογικό στρες
  • Σεξουαλικό τραύμα
  • Θέματα σεξουαλικής ταυτότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού

Ιατρικές διαταραχές

Οι άνδρες που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ή επιληψία έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα τραύματα στη βουβωνική χώρα και γύρω από αυτήν μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυνητικά ED. Αυτές οι διαταραχές δεν σχετίζονται με την ηλικία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες στα 20 τους χρόνια.

Τέλος, η νόσος Peyronie, που προκαλείται από τραυματισμό του πέους, μπορεί να οδηγήσει σε ED.

Αυτή η ασθένεια χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί, αλλά έως και το 8% των ανδρών με νόσο Peyronie είναι κάτω των 40 ετών. Από αυτούς, το 21% έχει ED.

Χρήση προφυλακτικού

Ορισμένοι άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης που σχετίζονται με το προφυλακτικό λόγω κακής εφαρμογής των προφυλακτικών ή του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν την αίσθηση στο πέος.

Καθώς πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά για ασφαλές σεξ, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα προφυλακτικά. Αγοράζοντας το σωστό μέγεθος μπορείτε να αποφύγετε την ED.

Συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας σε νέους άνδρες

Τα κύρια συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η αδυναμία παραγωγής ή διατήρησης στύσης. Τα συμπτώματα της ED μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Τα ήπια θα είναι σχεδόν πάντα σε θέση να αποκτήσουν και να διατηρήσουν μια στύση για το σεξ, ενώ τα σοβαρά δεν θα είναι ποτέ σε θέση να παράγουν ή να διατηρήσουν μια στύση.

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα ED είναι συχνά εμφανή στους ηλικιωμένους άνδρες.

Επιπλοκές της στυτικής δυσλειτουργίας στους νέους άνδρες

Το να μην είστε σε θέση να λειτουργήσετε σωστά σεξουαλικά μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σεξουαλική σας ζωή και τη σεξουαλική σας ικανοποίηση.

Οι άνδρες βιώνουν πολύ άγχος και ντροπή λόγω του ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν ή ότι χάνουν τη στύση τους κατά τη διάρκεια του σεξ.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και κοινωνική ευημερία τους.

Εάν έχετε στυτική δυσλειτουργία σε νεαρή ηλικία, ακόμη και χωρίς τις σχετικές παθήσεις, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να τις αναπτύξετε.

Καθώς η ED και αυτές οι χρόνιες ασθένειες έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η διατροφή, το αλκοόλ και το κάπνισμα, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι μια αρχική ένδειξη ότι ο σημερινός τρόπος ζωής σας μπορεί να χρειάζεται βελτίωση.

Θεραπείες για νέους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία

Τροποποιήσεις του τρόπου ζωής

Η πρώτη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας σε νέους άνδρες είναι η προσπάθεια τροποποίησης του τρόπου ζωής.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Απώλεια βάρους: Η μεσογειακή διατροφή είναι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά. Επικεντρώνεται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μείωσε τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε νέους άνδρες.
  • Σταματήστε το κάπνισμα, καθώς το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ED. Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, θα μειώσετε τον κίνδυνο.
  • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά αν η κατανάλωση αλκοόλ είναι υψηλή. Η μείωσή της σε χαμηλότερα επίπεδα θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ED σας.
  • Η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη στυτική λειτουργία.

Ψυχολογική υποστήριξη

Ειδικά σε περιπτώσεις μη οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας, κάποια υποστήριξη ψυχικής υγείας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας.

Επειδή πολλοί διαφορετικοί ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μη οργανική ED, υπάρχουν πολλές θεραπείες.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση των συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης
  • Θεραπεία για γενική ανακούφιση από το στρες
  • Υποστήριξη για τραύματα του παρελθόντος
  • Αυξημένη σεξουαλική διέγερση
  • Εκπαίδευση στην επικοινωνία ζευγαριών

Φάρμακα

Οι αναστολείς PDE-5 είναι η πιο κοινή ιατρική θεραπεία για τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τη ροή του αίματος στο πέος, δίνοντάς στύση. Απαιτούν διέγερση ή σεξουαλική διέγερση για να λειτουργήσουν.

Περιλαμβάνουν:

Εάν αντιμετωπίζετε στυτική δυσλειτουργεία ως παρενέργεια ενός φαρμάκου που παίρνετε, ορισμένες επιλογές μπορεί να βοηθήσουν. Εάν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο, τα συμπτώματα ED θα σταματήσουν επίσης.

Μερικές φορές αυτό δεν συνιστάται, καθώς ορισμένα φάρμακα που προκαλούν ED είναι απαραίτητα για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση διαταραχών όπως η κατάθλιψη ή η σχιζοφρένεια. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν επιθυμείτε να διακόψετε τη λήψη φαρμάκων επειδή η ED σας δημιουργεί πρόβλημα.

Μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει συνταγογραφώντας ένα διαφορετικό φάρμακο που δεν θα σας προκαλέσει ED, ή μπορεί να προσπαθήσει να βελτιώσει την ανοχή σας στο φάρμακο.

Θεραπεία με τεστοστερόνη

Σε περιπτώσεις όπου τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσουν την στυτική δυσλειτουργία, η θεραπεία τεστοστερόνης μπορεί να αποκαταστήσει τη σεξουαλική λειτουργία.

Συσκευές στύσης

Μια συσκευή (αντλία) είναι μια μη επεμβατική μέθοδος για την παραγωγή στύσης. Η τοποθέτηση αυτής της συσκευής πάνω από το πέος δημιουργεί κενό, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή και παράγοντας στύση.

Διαχείριση της στυτικής δυσλειτουργίας στη δεκαετία των 20

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε την στυτική δυσλειτουργία στη δεκαετία των 20 δεν θα είναι τόσο διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο θα το χειριστείτε αργότερα στη ζωή σας.

Εφαρμόστε τις τροποποιήσεις του τρόπου ζωής που σας αφορούν, χρησιμοποιήστε το φάρμακο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και ζήστε μια φυσιολογική ζωή.

Πότε επισκέπτεστε έναν γιατρό

Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας σε οποιοδήποτε σημείο υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε στυτική δυσλειτουργία ή γνωρίζετε ότι έχετε στυτική δυσλειτουργία και αισθάνεστε ότι επηρεάζει αρνητικά την ψυχική, κοινωνική ή σεξουαλική σας υγεία.

Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν σταματήσετε οποιαδήποτε φάρμακα, εάν αντιμετωπίζετε οποιεσδήποτε παρενέργειες από τα φάρμακα που παίρνετε.

 

Συνοψίζοντας

Μπορείτε να εμφανίσετε στυτική δυσλειτουργία στη δεκαετία των 20, είναι φυσιολογικό και συνηθισμένο.

Πολλά πράγματα μπορεί να προκαλούν τη στυτική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων του τρόπου ζωής, φαρμάκων ή ψυχολογικού στρες.

Συνολικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε και φάρμακα που μπορείτε να πάρετε για να βοηθήσετε στη διαχείριση της.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να ξεκινήσετε ένα σχέδιο θεραπείας.