Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια κατάσταση που δυσκολεύει την επίτευξη και τη διατήρηση μιας στύσης αρκετά σταθερής για το σεξ. Ενώ είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους άνδρες, επηρεάζει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των νεότερων ανδρών.

Η στυτική δυσλειτουργία στους νεότερους άνδρες μπορεί να προκαλείται ή να σχετίζεται με μια υποκείμενη σωματική ή ψυχολογική κατάσταση. Το να είστε προληπτικοί όσον αφορά τη διάγνωση και την έναρξη θεραπείας, εάν είναι απαραίτητο, είναι μια σοφή κίνηση σε οποιαδήποτε ηλικία.

 

Πόσο συχνή είναι η στυτική δυσλειτουργία στα 30

Είναι δυνατόν να εμφανίσετε ήπια, περιστασιακή ή πλήρη στυτική δυσλειτουργία σε οποιαδήποτε ηλικία. Ενώ έχουν γίνει πολλές έρευνες για το θέμα, οι εκτιμήσεις για το πόσοι άνδρες βιώνουν στυτική δυσλειτουργία ποικίλλουν.

Μια μελέτη του 2004 σε περίπου 27.000 άνδρες διαπίστωσε ότι το 11% των ανδρών στα 30 τους είχαν στυτική δυσλειτουργία. Μια μικρότερη μελέτη του 2013 έθεσε την εκτίμηση λίγο υψηλότερα, περίπου 1 στους 4 άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών βρέθηκε να έχει κάποια μορφή στυτικής δυσλειτουργίας.

Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι στην ηλικία των 40 ετών, περίπου το 17% των ανδρών παρουσίαζαν τουλάχιστον ήπια στυτική δυσλειτουργία.

Η διακύμανση μεταξύ των μελετών μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι διαφορές μεταξύ των εργαλείων διαλογής και των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι έρευνες, ωστόσο, είναι ότι ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας τείνει να αυξάνεται με την ηλικία.

Γιατί ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία είναι επειδή η στυτική λειτουργία εξαρτάται από σωματικά συστήματα που τείνουν να αλλάζουν με την ηλικία.

Για παράδειγμα, ο διογκωμένος προστάτης είναι συχνό φαινόμενο μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών και ενίοτε συμβάλλει σε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας και εκσπερμάτισης. Καθώς ο προστάτης μεγαλώνει, μπορεί να συμπιέσει την ουρήθρα, τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα και το σπέρμα.

Η μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, μιας σημαντικής ορμόνης στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία, και με χειρότερη κυκλοφορία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία και τις περισσότερες πτυχές της σωματικής υγείας.

Φυσικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας

Μεταξύ των νεότερων ανδρών, τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας σχετίζονται συχνά με τον τρόπο ζωής και τη γενική υγεία. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Παχυσαρκία. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, η αθηροσκλήρωση και η υψηλή χοληστερόλη. Καθεμία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.
  • Κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας δύσκολη τη στύση.
  • Αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στο πέος, προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία,
  • Καθιστικός τρόπος ζωής. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι μεταξύ των ανδρών κάτω των 40 ετών, όσοι έκαναν καθιστική ζωή ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία από εκείνους που ήταν δραστήριοι.
  • Άλλες σωματικές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση και ορμονικές διαταραχές όπως η χαμηλή τεστοστερόνη.

Ψυχολογικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να προκληθεί από ψυχολογικά ή συναισθηματικά ζητήματα, όπως:

  • ανησυχία
  • κατάθλιψη
  • άγχος
  • προβλήματα σχέσεων

Αυτά τα ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες και το νευρικό σας σύστημα, τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη και διατήρηση της στύσης.

Το άγχος απόδοσης μπορεί επίσης να συμβάλει στην στυτική δυσλειτουργία, ειδικά αν έχετε βιώσει στυτική δυσλειτουργία στο παρελθόν και ανησυχείτε μήπως συμβεί ξανά.

Λήψη θεραπείας

Ανεξάρτητα από την αιτία, η στυτική δυσλειτουργία συχνά θεραπεύεται με τη βοήθεια ενός γιατρού και με κάποιες υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Εάν αντιμετωπίζετε στυτική δυσλειτουργία περιστασιακά ή συχνά, ενημερώστε το γιατρό σας. Η συζήτηση μπορεί να καλύψει κάποια πολύ προσωπικά θέματα, όπως:

  • το σεξουαλικό σας ιστορικό
  • την πρόσφατη σεξουαλική σας δραστηριότητα
  • τυχόν προβλήματα σχέσεων που μπορεί να έχετε
  • ερωτήσεις σχετικά με τη σωματική και ψυχική σας υγεία

Μπορεί να σας προτείνουν να συμβουλευτείτε έναν ουρολόγο, ο οποίος ειδικεύεται στην υγεία του ανδρικού και γυναικείου ουροποιητικού συστήματος και στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία.

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ζητήσει να περιγράψετε τα συμπτώματά σας και θα σας κάνει μια φυσική εξέταση. Στη συνέχεια, θα εξετάσει τις θεραπευτικές σας επιλογές.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Οι θεραπείες πρώτης γραμμής για την στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν φάρμακα από το στόμα, όπως η σιλδεναφίλη (Viagra) και η ταδαλαφίλη (Cialis).

Εάν είναι διαθέσιμο, η λήψη μιας γενόσημης μορφής ενός φαρμάκου στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους.

Τα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα λειτουργούν ενθαρρύνοντας τη ροή του αίματος προς το πέος ως απόκριση στη σεξουαλική διέγερση. Ενδέχεται να προκαλέσουν παρενέργειες.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας θεραπεύσει για μια υποκείμενη κατάσταση υγείας και να σας προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής πριν σας συνταγογραφήσει φάρμακα από το στόμα.

Συμπληρώματα

Εάν δεν θέλετε να πάρετε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε μια θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή (OTC). Αρκετά φυτικά συμπληρώματα, όπως η L-αργινίνη, μπορεί να είναι χρήσιμα, αν και δεν έχουν εγκριθεί από τον FDA.

Εάν αποφασίσετε να πάρετε συμπληρώματα ή βιταμίνες, φροντίστε να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση που προκαλεί στυτική δυσλειτουργία και αν οι θεραπείες OTC είναι ασφαλείς για εσάς.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βελτιώσουν τη σεξουαλική λειτουργία, ειδικά αν είστε νεότεροι. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει τα εξής:

  • Ασκηθείτε καθημερινά.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Να κάνετε υγιεινή διατροφή.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Να κοιμάστε επαρκώς.
  • Διαλογισμό ή γιόγκα.

 

Άλλες θεραπευτικές επιλογές

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει διαφορετικούς τύπους θεραπείας, όπως:

  • θεραπεία με ένεση
  • θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης
  • αντλίες πέους για την ενεργοποίηση της στύσης
  • εμφυτεύματα πέους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του χρόνου της στύσης σας.