Τα προβιοτικά, τα οποία περιέχουν ευεργετικά βακτήρια για το έντερό, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος σε ορισμένους ανθρώπους.

Η έρευνα, όμως, είναι περιορισμένη και γενικά επικεντρώνεται σε άτομα με φούσκωμα από υποκείμενες παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Είναι επίσης πιθανό τα προβιοτικά να συμβάλλουν στο φούσκωμα σε ορισμένους ανθρώπους.

Εάν έχετε συχνό ή χρόνιο φούσκωμα, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό για θεραπεία με προβιοτικά. Μπορείτε να βρείτε προβιοτικά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, το kimchi και το γιαούρτι.

Eίναι επίσης ευρέως διαθέσιμα με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

 

Μπορούν τα προβιοτικά να μειώσουν το φούσκωμα

Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τα πιθανά οφέλη των προβιοτικών για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κοιλιακό πόνο και διάρροια.

Δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις των προβιοτικών σε άτομα με χρόνιο ή περιστασιακό φούσκωμα.

Μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη από μια μικρή διεθνή ομάδα ιατρών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα στελέχη προβιοτικών βοηθούν στη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης των συμπτωμάτων σε ορισμένα άτομα με IBS.

Με βάση τις έρευνες που εξέτασαν, θεώρησαν ότι τα στοιχεία που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο ήταν υψηλά.

Τα προβιοτικά περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ειδών και στελεχών υγιών βακτηρίων. Αυτές οι ασυνέπειες μεταξύ των στελεχών και των συνδυασμών που περιλαμβάνονται στα διάφορα συμπληρώματα έχουν παρεμποδίσει την έρευνα σχετικά με τα οφέλη των προβιοτικών.

Οι κλινικές κατευθυντήριες γραμμές που κυκλοφόρησαν από το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας το 2021 συνιστούν να μη χρησιμοποιούνται προβιοτικά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του IBS.

Αναφέρθηκαν στην έλλειψη πειστικών στοιχείων σχετικά με τα οφέλη των προβιοτικών σε μεμονωμένα συμπτώματα, όπως το φούσκωμα, μαζί με ασυνέπειες στην έρευνα.

Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2020 εξέτασε τις επιλογές θεραπείας και διαχείρισης του χρόνιου φουσκώματος και της κοιλιακής διάτασης. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν το φούσκωμα τροποποιώντας το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν.

Άλλα οφέλη των προβιοτικών

Οι ερευνητές μελετούν επίσης τη χρήση των προβιοτικών και σε άλλες καταστάσεις, όπως:

  • διάρροια μετά τη λήψη αντιβιοτικών
  • διάρροια των ταξιδιωτών
  • δυσκοιλιότητα
  • ισχύς του ανοσοποιητικού συστήματος
  • βρεφικοί κολικοί
  • ασθένεια των ούλων
  • τερηδόνα
  • αλλεργίες και δερματίτιδα
  • λοίμωξη από Clostridium difficile (C-diff)

Άλλοι τρόποι μείωσης του φουσκώματος

Εκτός από τα προβιοτικά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε το φούσκωμα, όπως:

  • κατανάλωση μικρότερων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • μείωση της πρόσληψης πικάντικων, λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων
  • κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών (για το φούσκωμα που σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα)
  • αποφυγή ορισμένων τροφών που επιδεινώνουν το φούσκωμα, όπως τα φασόλια, το λάχανο και το μπρόκολο
  • να πίνετεπερισσότερο νερό και να αποφεύγετε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ
  • περιορίζοντας τα καφεϊνούχα ποτά, όπως ο καφές και το τσάι
  • περισσότερη σωματική δραστηριότητα

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, ο γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει άλλες στρατηγικές, όπως η προσωρινή τήρηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP ή η λήψη φαρμάκων για καταστάσεις όπως το IBS.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα προβιοτικά για το φούσκωμα.

Ποιο στέλεχος προβιοτικών είναι καλύτερο για το φούσκωμα

Τα πιο συχνά μελετημένα προβιοτικά συμπληρώματα περιλαμβάνουν στελέχη από Bifidobacterium και Lactobacillus. Εξαιτίας αυτού, οι περισσότερες κλινικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε αυτά τα στελέχη.

Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να ανακαλύψουμε ποια στελέχη ή συνδυασμοί στελεχών θα μπορούσαν να είναι πιο ευεργετικά για το φούσκωμα.

Μπορούν τα προβιοτικά να προκαλέσουν φούσκωμα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα συμπλήρωμα προβιοτικών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα αν παίρνετε πάρα πολλά τη φορά.

Άλλες πιθανές παρενέργειες από υπερβολικά πολλά προβιοτικά περιλαμβάνουν αέρια και κοιλιακές κράμπες.

Είναι τα προβιοτικά ασφαλή

Σε γενικές γραμμές, τα προβιοτικά θεωρούνται ασφαλής θεραπεία επειδή συνήθως περιέχουν τα ίδια υγιή βακτήρια που υπάρχουν μέσα στο σώμα μας. Μπορεί όμως να υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις.

Για παράδειγμα, τα προβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις και άλλους κινδύνους σε πρόωρα βρέφη, ενήλικες με σοβαρές ασθένειες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν τα προβιοτικά λειτουργούν

Αν δοκιμάζετε προβιοτικά για το φούσκωμα, μπορεί να περάσουν μερικές εβδομάδες μέχρι να παρατηρήσετε κάποια βελτίωση. Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να πάρουν χρόνο.

Θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε προβιοτικά στο πρόγραμμά σας για να δείτε αν βοηθούν.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για το φούσκωμα

Εάν αντιμετωπίζετε συνεχές ή τακτικό φούσκωμα για αρκετές εβδομάδες κάθε φορά, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν τα συμπτώματά σας παρεμβαίνουν στη ζωή σας επειδή αισθάνεστε άβολα ή πονάτε.

Επίσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα συνοδεύει το φούσκωμα:

  • δυσκοιλιότητα
  • αίμα στα κόπρανα
  • διάρροια
  • ναυτία ή εμετός
  • ακούσια απώλεια βάρους.

 

Συμπέρασμα

Το φούσκωμα είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να είναι ανησυχητικό. Μπορεί να μπορείτε να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα στο σπίτι με προβιοτικά και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό αν αντιμετωπίζετε συνεχές φούσκωμα, κοιλιακό πόνο ή δυσκοιλιότητα.