Τι είναι οι Πολυβιταμίνες και ποιοι τις χρειάζονται
Τι είναι οι πολυβιταμίνες και τι κάνουν;
Οι πολυβιταμίνες είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών βιταμινών και μετάλλων. Ορισμένα περιέχουν και άλλες θρεπτικές ουσίες, όπως φιλικά βακτήρια ή τζίνσενγκ. Είναι το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα που πωλείται στην Ελλάδα.
Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αλλά για ορισμένους ανθρώπους σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό. Μια πολυβιταμίνη μπορεί να καλύψει τυχόν μικρά αλλά κρίσιμα διατροφικά κενά στη διατροφή σας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και της υγείας του σώματός σας.
Η λήψη ξεχωριστών συμπληρωμάτων σε συνδυασμό με μια πολυβιταμίνη μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς ορισμένες βιταμίνες μπορεί να συσσωρευτούν σε υπερβολικές ποσότητες στο σώμα.
Οι βιταμίνες που βρίσκονται συνήθως στις πολυβιταμίνες περιλαμβάνουν:
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνες Β — όπως το φολικό οξύ και η βιταμίνη 12
- βιταμίνη C
- βιταμίνη D
- βιταμίνη Ε
- βιταμίνη Κ
Τα μέταλλα που βρίσκονται συνήθως στις πολυβιταμίνες περιλαμβάνουν:
- ασβέστιο
- ιώδιο
- σίδερο
- μαγνήσιο
- μαγγάνιο
- μολυβδαίνιο
- σελήνιο
- ψευδάργυρο
Εκτός από τα παραπάνω, οι πολυβιταμίνες μπορεί επίσης να περιέχουν ουσίες όπως βότανα, αμινοξέα και λιπαρά οξέα.
Οφέλη των πολυβιταμινών
Τι κάνουν οι πολυβιταμίνες στον οργανισμό;
Χρειαζόμαστε 13 βιταμίνες για να διατηρήσουμε την υγεία και την ευεξία μας: A, C, D, E, K και τις οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Εκτός από τη βιταμίνη D και τη Β3 (νιασίνη), το σώμα μας δεν μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά, οπότε πρέπει να τα λαμβάνουμε από την διατροφή μας.
Ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε ορισμένες βιταμίνες σημαίνει επίσης ότι πρέπει να τις αναπληρώνουμε κάθε μέρα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτές – ό,τι δεν χρειαζόμαστε το αποβάλλουμε με τα ούρα μας – οπότε πρέπει να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες κάθε μέρα.
Η κατανάλωση μιας ευρείας γκάμας φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, τροφίμων ολικής άλεσης και υγιεινών πηγών πρωτεΐνης θα πρέπει να μας παρέχει μια καλή ισορροπία θρεπτικών συστατικών, αλλά συχνά αυτά τα προϊόντα λείπουν από το τραπέζι μας.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 25% των ενηλίκων στην Αγγλία έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα το 2015, ενώ σχεδόν το 50% των ενηλίκων έτρωγαν λιγότερες από τρεις μερίδες την ημέρα. Εάν δεν λαμβάνουμε αρκετές θρεπτικές ουσίες μέσω της διατροφής μας ή δεν μπορούμε να απορροφήσουμε σωστά τις θρεπτικές ουσίες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Ποιος πρέπει να παίρνει πολυβιταμίνη;
Ορισμένες ομάδες ανθρώπων μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη πολυβιταμινών, όπως:
- όσοι έχουν αλλεργίες ή δυσανεξίες – μπορεί να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν ορισμένες θρεπτικές ουσίες ή μπορεί να μην καταναλώνουν αρκετά ποικίλες ομάδες τροφίμων
- χορτοφάγοι και vegans – μπορεί να τους λείπουν ορισμένες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, όπως βιταμίνη Β12 και σίδηρο
- έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες – η εγκυμοσύνη αυξάνει τις ανάγκες του σώματος σας για ορισμένες θρεπτικές ουσίες, όπως σίδηρος και φυλλικό οξύ, και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του αγέννητου μωρού σας από αναπτυξιακά προβλήματα
- ηλικιωμένοι – το σώμα μας δυσκολεύεται να απορροφήσει ορισμένες βασικές θρεπτικές ουσίες καθώς μεγαλώνουμε, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12
- παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών – η κυβέρνηση συνιστά στα μικρά παιδιά να λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνες Α, C και D10
Μια πολυβιταμίνη μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη εάν έχετε αρρωστήσει πρόσφατα, εάν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή αν έχετε κάποια ιατρική πάθηση. Εάν είστε αγχωμένοι, περνάτε περιόδους αναταραχής ή προπονείστε σκληρά για ένα αθλητικό γεγονός όπως ένας μαραθώνιος, μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από τη λήψη μιας πολυβιταμίνης.
Δείτε επίσης : η καλύτερη πολυβιταμίνη στον κόσμο
Ακόμη και εάν δεν είστε αθλητές και έχετε απλά ως στόχο το αδυνάτισμα, την τόνωση του σώματος σας ή γενικά επιθυμείτε να βελτιώσετε την υγεία σας, τα προϊόντα αυτά, τα οποία μπορείτε εύκολα να τα προμηθευτείτε σε ένα φαρμακείο αλλά και στο διαδίκτυο χωρίς συνταγογράφηση, θα σας βοηθήσουν να πετύχετε του στόχους σας και να νιώσετε καλύτερα.
Ακόμη και αν δεν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω ομάδες, η λήψη μιας πολυβιταμίνης μπορεί να προσφέρει την επιπλέον φροντίδα που χρειάζεται το σώμα σας. Μια τρέχουσα μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών στα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 70 χρόνια, χάρη στη μείωση των επιπέδων ανόργανων συστατικών στο έδαφός μας.
Παρενέργειες : Υπάρχουν παρενέργειες από τη λήψη πολυβιταμινών;
Μια ποιοτική πολυβιταμίνη θα περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε σε ασφαλείς δόσεις. Ωστόσο, μπορεί να είναι επικίνδυνο να λαμβάνετε κάποιες μεμονωμένες βιταμίνες ταυτόχρονα με άλλα συμπληρώματα διατροφής.
Οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ είναι λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αποθηκευτούν στο σώμα ως αποθέματα μέχρι να τις χρειαστούμε. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβή επίπεδα που συσσωρεύονται στον οργανισμό. Για παράδειγμα, η υπερβολική βιταμίνη Α μπορεί να επηρεάσει τη δύναμη των οστών σας και μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας, εάν είστε έγκυος.
Λαμβάνοντας πάρα πολύ βιταμίνη C κάθε μέρα μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, διάρροια και πόνους στο στομάχι, ενώ μια περίσσεια σεληνίου μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται σεληνόλυση – ουσιαστικά δηλητηρίαση από σελήνιο.
Εάν λαμβάνετε διάφορα συμπληρώματα, όπως πολυβιταμίνες και μουρουνέλαιο, ελέγξτε ότι δεν υπερβαίνετε τα ασφαλή όρια για κάθε βιταμίνη. Μιλήστε με τον παθολόγο σας ή με έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο ή διαιτολόγο εάν δεν είστε σίγουροι.