Το καλύτερο συμπλήρωμα για διαβήτη
Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διαχείρισης του διαβήτη. Ωστόσο, η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων και βοτάνων μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη.
Στο παρελθόν, ο διαβήτης τύπου 2 αναφερόταν συχνά ως διαβήτης ενηλίκων, αλλά γίνεται όλο και πιο συχνός στα παιδιά. Αυτή η μορφή διαβήτη προκαλείται όταν το σώμα σας είτε αντιστέκεται στην ινσουλίνη είτε δεν παράγει αρκετή. Το αποτέλεσμα είναι υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί να βλάψουν τα όργανά σας και να προκαλέσουν άλλες επιπλοκές.
Δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να διαχειριστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους με τη διατροφή, την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή. Μερικά από αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:
- ινσουλινοθεραπεία
- μετφορμίνη
- σουλφονυλουρίες
- μεγλιτινίδια.
Μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση ενός μέτριου βάρους είναι τα πρώτα και μερικές φορές τα πιο σημαντικά μέρη της θεραπείας του διαβήτη. Όταν όμως αυτά δεν αρκούν για να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποια φάρμακα θα λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς.
Μαζί με αυτές τις θεραπείες, οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν δοκιμάσει πολλά βότανα και συμπληρώματα για να βελτιώσουν τον διαβήτη τους. Ορισμένες από αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες λέγεται ότι βοηθούν:
- να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη
- να αποτρέψει τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Ορισμένα συμπληρώματα έχουν δείξει υποσχέσεις σε μελέτες σε ζώα, αλλά προς το παρόν υπάρχουν μόνο περιορισμένες αποδείξεις ότι έχουν τα προαναφερθέντα οφέλη στον άνθρωπο.
Χρήση συμπληρωμάτων για τον διαβήτη
Είναι πάντα καλύτερο να αφήνετε τις τροφές που τρώτε να σας παρέχουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε.
Ωστόσο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην εναλλακτική ιατρική και τα συμπληρώματα, λίγα όμως έχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν τη χρήση τους για την πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη.
Τα συμπληρώματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν την καθιερωμένη θεραπεία του διαβήτη. Κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.
Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα. Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να επηρεάσουν άλλες θεραπείες και φάρμακα. Το γεγονός ότι ένα προϊόν είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για χρήση.
Τα ακόλουθα συμπληρώματα έχουν δείξει ότι υπόσχονται βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Κανέλα
Η κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί την κανέλα για ιατρικούς σκοπούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων μελετών για να προσδιοριστεί η επίδρασή της στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Μια έρευνα του 2019 δείχνει ότι η κανέλα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Γίνονται περισσότερες μελέτες, αλλά η κανέλα δείχνει πολλά υποσχόμενη για τη βοήθεια στη θεραπεία του διαβήτη.
Η κανέλα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αντί της συμβατικής ιατρικής περίθαλψης ή για να καθυστερήσετε την αναζήτηση περίθαλψης εάν έχετε προβλήματα υγείας, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους ζουν με διαβήτη.
Χρώμιο
Το χρώμιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο. Χρησιμοποιείται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τη χρήση του χρωμίου για τη θεραπεία του διαβήτη είναι περιορισμένη.
Μια έρευνα του 2020 που περιλαμβάνει 28 δοκιμές δείχνει ότι τα συμπληρώματα χρωμίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε όσους ζουν με διαβήτη τύπου 2.
Βιταμίνη Β1
Η βιταμίνη Β1 είναι επίσης γνωστή ως θειαμίνη. Πολλά άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν έλλειψη θειαμίνης. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε ορισμένες επιπλοκές του διαβήτη. Όλο και περισσότερα στοιχεία συνδέουν επίσης τη χαμηλή θειαμίνη με καρδιακές παθήσεις και βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία.
Η θειαμίνη είναι υδατοδιαλυτή. Ωστόσο, η βενφοτιαμίνη, μια συμπληρωματική μορφή θειαμίνης, είναι λιποδιαλυτή. Διεισδύει ευκολότερα στις κυτταρικές μεμβράνες. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η βενφοτιαμίνη μπορεί να αποτρέψει τις διαβητικές επιπλοκές. Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει θετικές επιδράσεις.
Άλφα-λιποϊκό οξύ
Το άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA) είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι μπορεί:
- να μειώσει το οξειδωτικό στρες
- να βελτιώσει την όραση
- να βελτιώσει τα νευροπαθητικά συμπτώματα
- να μειώσει τη γλυκόζη πλάσματος (FPG)
Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες. Επιπλέον, η ALA πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή, καθώς έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε επικίνδυνα επίπεδα.
Πικρό πεπόνι
Το πικρό πεπόνι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με τον διαβήτη σε χώρες όπως η Ασία, η Νότια Αμερική και άλλες. Ωστόσο, τα δεδομένα για τον άνθρωπο ήταν περιορισμένα μέχρι πρόσφατα.
Έρευνα που διεξήχθη το 2020 δείχνει ότι το πικρό πεπόνι βοήθησε στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, η μελέτη αυτή ήταν αρκετά μικρή. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά.
Το κύριο αντιοξειδωτικό στο πράσινο τσάι είναι γνωστό ως επιγαλλοκατεχίνη γαλλική (EGCG). Εργαστηριακές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η EGCG μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία που περιλαμβάνει:
- μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων
- βελτιωμένη διαχείριση της γλυκόζης
- καλύτερη δραστηριότητα της ινσουλίνης.
Ρεσβερατρόλη
Η ρεσβερατρόλη είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στο κρασί και στα σταφύλια. Σε ζωικά μοντέλα, βοηθά στην πρόληψη του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες, αλλά τα δεδομένα για τον άνθρωπο είναι περιορισμένα. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η συμπληρωματική χορήγηση βοηθάει στον διαβήτη.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το συμπληρωματικό μαγνήσιο μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης σε όσους ζουν με διαβήτη. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε όσους διατρέχουν κίνδυνο.
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο είναι πάντα μια καλή ιδέα. Μιλήστε πρώτα με ένα γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επικίνδυνη και να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως ναυτία και διάρροια.
Συμπέρασμα
Τα συμπληρώματα μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη. Συζητήστε με τον γιατρό σας πριν από τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, καθώς ορισμένα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα ή να προκαλέσουν παρενέργειες. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι δεν αντικαθιστάτε τα συμπληρώματα με φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.
Λάβετε υπόψη ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν τα πιθανά οφέλη αυτών και άλλων συμπληρωμάτων στη διαχείριση του διαβήτη. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκείστε τακτικά και να λαμβάνετε μέτρα για τη μείωση του στρες. Αυτές οι συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να έχουν θετική επίδραση στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.