Η διεύρυνση του προστάτη συμβαίνει όταν η συσσώρευση ανδρογόνων εμποδίζει τον θάνατο των προστατικών κυττάρων και προωθεί τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, αυξάνοντας το μέγεθος του προστάτη.

Ένας διογκωμένος προστάτης ή καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) μπορεί να προκαλέσει απογοητευτικά και δυσάρεστα συμπτώματα – συνηθέστερα, δυσκολίες στην ούρηση και τη σεξουαλική ζωή. Ωστόσο, αρκετές φυσικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η BPH δεν αποτελεί συνήθως σοβαρή απειλή για την υγεία, αν και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός άνδρα.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε αναλυτικά 10 φυσικές θεραπείες και βότανα για τη διόγκωση του προστάτη και συζητάμε τις αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου.

Βότανα για διευρυμένο προστάτη

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων BPH ενός άνδρα θα καθορίσει τις θεραπευτικές επιλογές του. Εάν η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα, όπως αναστολείς άλφα-αναστολέων και αναστολείς της 5-άλφα-αναγωγάσης, ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Οι άλφα-αναστολείς συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ΒΡΗ με τη χαλάρωση των μυών στην ουρήθρα και στον αυχένα της ουροδόχου κύστης, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη ροή των ούρων.

Το φάρμακο 5-άλφα αναγωγάση μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η DHT είναι ένα ανδρογόνο που εμποδίζει τον θάνατο των κυττάρων του προστάτη και προάγει τον πολλαπλασιασμό τους. Μέσω αυτών των επιδράσεων, αυξάνει το μέγεθος του προστάτη. Η αναστολή της παραγωγής αυτού του ανδρογόνου μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή τη διακοπή της ανάπτυξης του προστάτη.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν να δοκιμάσουν φυσικές θεραπείες για την BPH. Όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν αυτές τις θεραπείες θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα έναν γιατρό.

Διαβάστε επίσης : Το καλύτερο φάρμακο για τον προστάτη

ΦΥΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Τα καλύτερα Βότανα για τον προστάτη

1. Saw palmetto (Serenoa repens)

Το Saw palmetto είναι ένας φοίνικας που κατάγεται από τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το εκχύλισμα αυτού του φυτού είναι ένα δημοφιλές φυτικό συμπλήρωμα για τη θεραπεία της BPH.

Το Saw palmetto είναι ένας αναστολέας της 5-άλφα-αναγωγάσης. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τον αριθμό των υποδοχέων οιστρογόνων και ανδρογόνων (DHT).
Μια επιστημονική έρευνα έχει συνδέσει την καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος saw palmetto με μείωση των συμπτωμάτων της BPH. Το εκχύλισμα του φυτού πιθανόν να έχει αυτό το αποτέλεσμα επειδή αναστέλλει την παραγωγή της DHT, μιας ορμόνης που μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόκληση της ανάπτυξης του προστάτη
που περιελάμβανε περισσότερους από 5.600 συμμετέχοντες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ του saw palmetto και ενός εικονικού φαρμάκου στη θεραπεία των συμπτωμάτων της BPH.

2. Γύρη σίκαλης (Secale cereale)

Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυτικά συμπληρώματα που παρασκευάζονται από γύρη χόρτου σίκαλης για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της BPH και τη μείωση της φλεγμονής του προστάτη.

Το Cernilton είναι ένα κοινό επώνυμο φαρμακευτικό προϊόν με γύρη χόρτου σίκαλης. Αυτό το φάρμακο μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην επιβράδυνση ή τη διακοπή της ανάπτυξης του προστάτη.

Το εκχύλισμα χόρτου σίκαλης περιέχει ουσίες που μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των προστατικών κυττάρων και να μειώσουν τη φλεγμονή, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΒΡΗ, όπως η συχνουρία και η νυκτουρία.

Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητά του, η σύγχρονη έρευνα δεν έχει δείξει ότι το Cernilton επηρεάζει τα συμπτώματα της BPH σε επιστημονικές μελέτες μεγάλης κλίμακας. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της φυσικής θεραπείας.

3. Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα περιέχει παρόμοιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις με το πυγμαίο και το saw palmetto. Στην πραγματικότητα, οι φυσικές θεραπείες για διάφορες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος χρησιμοποιούν συχνά τη ρίζα τσουκνίδας σε συνδυασμό με το saw palmetto.

Μια ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα ρίζας τσουκνίδας μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ΒΡΗ και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής των ατόμων με την πάθηση.

4. Pygeum africanum (Πυγία Αφρικανική)

Το εκχύλισμα Pygeum africanum προέρχεται από το φλοιό του αφρικανικού δαμασκηνιού. Αυτό το εκχύλισμα προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία και περιέχει ένα ευρύ φάσμα λιπαρών οξέων, αλκοολών και στερολών, όπως η β-σιτοστερόλη.

Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στο ουρογεννητικό σύστημα. Το ουρογεννητικό σύστημα περιλαμβάνει το ουροποιητικό και τα γεννητικά όργανα.

Η τρέχουσα έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος Pygeum africanum είναι ελλιπής. Ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη του 2007 σχετικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας της BPH σε έξι ευρωπαϊκές χώρες ανέφερε θετικές βελτιώσεις σε όσους έλαβαν το εκχύλισμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 1 έτος θεραπείας, το 43% των συμμετεχόντων που έλαβαν είτε Pygeum africanum είτε Serenoa repens (saw palmetto) παρουσίασαν βελτίωση στη Διεθνή Βαθμολογία Συμπτωμάτων του Προστάτη (IPSS) και στην ποιότητα ζωής τους.

Ωστόσο, άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς η σημερινή υπερεκμετάλλευση του φλοιού του πυγμαίου απειλεί την επιβίωση του είδους.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει : Συχνοουρία

5. Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι μια φυσική χρωστική ουσία που υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια πιλοτική μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση εμπλουτισμένου με λυκοπένιο έξτρα παρθένου ελαιολάδου βελτίωσε την υγεία του προστάτη και μείωσε τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου.

Οι ντομάτες είναι η πλουσιότερη πηγή λυκοπενίου που είναι διαθέσιμη στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μερικά άλλα φρούτα και λαχανικά περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτού του αντιοξειδωτικού.

Συνήθως, όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα ενός ροζ ή κόκκινου φρούτου ή λαχανικού, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο.

Άλλες πηγές λυκοπενίου περιλαμβάνουν:

  • Παπάγια
  • ροζ γκρέιπφρουτ
  • καρπούζι
  • καρότα
  • κόκκινες πιπεριές
  • βερίκοκα
  • κόκκινο λάχανο

6. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, μερικά από τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καλοήθων κυττάρων του προστάτη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει ξαφνική ανάγκη για ούρηση, επιδεινώνοντας ενδεχομένως τα συμπτώματα της BPH.

7. Ψευδάργυρος

Τα οιστρογόνα αναστέλλουν την πρόσληψη ψευδαργύρου στο έντερο. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων ενός ατόμου αυξάνονται με την ηλικία, η πρόσληψη ψευδαργύρου μειώνεται. Έρευνες δείχνουν ότι μια χρόνια έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα της ΒΡΗ και του καρκίνου του προστάτη σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου ή η αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να έχει έλλειψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγή της DHT και να εμποδίσει αυτό το ανδρογόνο να συνδεθεί με τους υποδοχείς, μειώνοντας ενδεχομένως τα συμπτώματα της BPH.

Τα πουλερικά, τα θαλασσινά και αρκετοί σπόροι και ξηροί καρποί, όπως το σουσάμι και οι κολοκυθόσποροι, περιέχουν ψευδάργυρο.

8. Σόγια

Η σόγια είναι ένας αναστολέας της 5-άλφα-αναγωγάσης και ένα οιστρογόνο χαμηλής ισχύος. Η σόγια μπορεί να μπλοκάρει τις θέσεις υποδοχέων που χρησιμοποιούν τα ισχυρότερα οιστρογόνα για να αυξήσουν τη συσσώρευση της DHT.

Η β-σιτοστερόλη είναι μια σημαντική ένωση που εμφανίζεται φυσικά στη σόγια. Μια παλαιότερη κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι τα άτομα με BPH που έλαβαν 20 χιλιοστόγραμμα (mg) δόση β-σιτοστερόλης τρεις φορές την ημέρα παρουσίασαν αύξηση της ροής των ούρων και μείωση του υπολειπόμενου όγκου ούρων στην ουροδόχο κύστη.

9. Ωμέγα-3

Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δράσης ενώσεων που παίζουν ρόλο στη φλεγμονή του προστάτη. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν τα ψάρια ψυχρού νερού, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και τα αυγά, τα καρύδια και ορισμένα φυτικά έλαια.

10. Cranberry

Τα κράνμπερι περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μια μικρή μελέτη του 2010, 21 άνδρες έλαβαν 500 mg αποξηραμένης σκόνης κράνμπερι τρεις φορές την ημέρα για 6 μήνες. Σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας ελέγχου, οι συμμετέχοντες στην ομάδα των cranberry είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στο IPSS, στην ποιότητα ζωής και στις μετρήσεις της ροής των ούρων.

Συμβουλές τρόπου ζωής για τη διαχείριση της υπερπλασίας προστάτη

Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν διάφορα μέτρα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του διογκωμένου προστάτη. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Προσπαθείτε να ουρείτε τουλάχιστον μία φορά πριν από την έξοδο από το σπίτι για την αποφυγή διαρροής ούρων ή άλλων δυνητικά στρεσογόνων περιστατικών σε δημόσιο χώρο
  • διπλή ούρηση, η οποία περιλαμβάνει την προσπάθεια ούρησης λίγα λεπτά μετά την πρώτη ούρηση για να αδειάσει η κύστη όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τις επισκέψεις στο μπάνιο
  • προσπάθεια να μην πίνετε υγρά τις 2 ώρες πριν από τον ύπνο για να αποφύγετε τον ύπνο με γεμάτη κύστη
  • διατήρηση ενός μέτριου σωματικού βάρους
  • να ασκείστε τακτικά
  • αποφεύγοντας ή περιορίζοντας τα προϊόντα που προκαλούν αφυδάτωση, όπως τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τα αποσυμφορητικά
  • χρήση απορροφητικών χαρτιών ή παντελονιών για την απορρόφηση των διαρροών ούρων και τη μείωση της υγρασίας και της δυσφορίας
  • χρήση θηκών ούρων, οι οποίες έχουν σχήμα προφυλακτικού και εφαρμόζουν πάνω στο πέος, για την αποστράγγιση των ούρων σε μια μικρή σακούλα που δένεται στο πόδι
  • μετά την ούρηση καντε μασάζ ουρήθρας, το οποίο περιλαμβάνει την απαλή πίεση των δακτύλων προς τα πάνω από τη βάση του όσχεου για να προσπαθήσουν να συμπιέσουν τυχόν ούρα που παραμένουν στην ουρήθρα και να αποτρέψουν τυχόν διαρροή αργότερα
  • περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, τα οποία περιέχονται στο κόκκινο κρέας, τα τηγανητά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • κατανάλωση άφθονων φυσικών φυτών, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πλούσια σε β-σιτοστερόλη, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το πίτουρο ρυζιού, το φύτρο σιταριού, τα φιστίκια, τα καλαμποκέλαια, οι ξηροί καρποί και η σόγια
  • αποφεύγετε τα συμπληρώματα διατροφής ή τις περιβαλλοντικές εκθέσεις που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα των κυκλοφορούντων ορμονών, όπως τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη βοοειδών (rBGH)
  • αποφυγή φαρμάκων που περιλαμβάνουν δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), ανδροστενεδιόνη, τεστοστερόνη και ανθρώπινη αυξητική ορμόνη

Ποιες είναι οι αιτίες της διόγκωσης του προστάτη;

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η BPH είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν έχει γνωστή αιτία. Οι γιατροί και οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν πώς και γιατί ακριβώς τα κύτταρα του προστάτη ορισμένων ανθρώπων αρχίζουν να διαιρούνται αφύσικα.

Καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις ΒΡΗ προσβάλλουν άτομα άνω των 50 ετών, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ΒΡΗ σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές, συγκεκριμένα με εκείνες που συμβαίνουν φυσιολογικά με την ηλικία. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης, των οιστρογόνων και της DHT.

Οι παράγοντες κινδύνου για την υπερπλασία προστάτη

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπερπλασίας προστάτη περιλαμβάνουν:

  • ηλικία
  • διαβήτης
  • παχυσαρκία
  • οικογενειακό ιστορικό BPH
  • καρδιακές παθήσεις

Οι περισσότεροι άνδρες έχουν 50% πιθανότητα να εμφανίσουν ΒΡΗ έως την ηλικία των 60 ετών και 90% πιθανότητα έως την ηλικία των 85 ετών. Περιορισμένη έρευνα έχει συσχετίσει την BPH με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, οι περιορισμοί των μελετών που συμπεριλήφθηκαν σημαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες προοπτικές μελέτες με αυστηρό σχεδιασμό για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.

Τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν

Διάφοροι τύποι τροφίμων και θρεπτικών συστατικών μπορούν να μειώσουν ή να προκαλέσουν την BPH και τα συναφή συμπτώματά της. Οι τροφές που μπορεί να είναι ευεργετικές για τα άτομα με BPH περιλαμβάνουν:

  • τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φασόλια και τα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά
  • φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι συνήθως σκούρα κόκκινα, κίτρινα ή πορτοκαλί
  • τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως τα αυγά, τα περισσότερα είδη θαλασσινών και οι ξηροί καρποί
  • προϊόντα που περιέχουν φυτοοιστρογόνα, όπως τρόφιμα σόγιας, ρεβίθια, μηδική και φάβα

Οι τροφές που τα άτομα με BPH, ή εκείνα που διατρέχουν κίνδυνο να την αναπτύξουν, πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν περιλαμβάνουν

  • καφεΐνη
  • τεχνητά γλυκαντικά
  • αλκοόλ
  • νικοτίνη
  • ανθρακούχα ποτά
  • αμυλούχα, ραφιναρισμένα τρόφιμα
  • κόκκινο κρέας

Η πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν ή να προλάβουν τη διόγκωση του προστάτη και τα συμπτώματα που προκύπτουν.

Δρ. Πέτρος Δ. Θάνος
Χειρουργός Ουρολόγος
Ερμού 36 – 2ος όροφος
T.K. 546 23
Θεσσαλονίκη