Η ξαφνική απώλεια στύσης μπορεί να είναι απογοητευτική και εντελώς τρομακτική, ανεξάρτητα από το πότε συμβαίνει, και αν γκουγκλάρετε κιόλας σχετικά με αυτό μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μπορεί αρχικά να πανικοβληθείτε.

Η απώλεια στύσης είναι μερικές φορές μια κόκκινη σημαία που μπορεί να σηματοδοτήσει προβλήματα που προκαλούνται από υποκείμενες συνθήκες υγείας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα.

Η ξαφνική απώλεια στύσης μπορεί επίσης να συμβεί όταν αισθάνεστε ιδιαίτερα αγχωμένοι ή ανήσυχοι, εξαντλημένοι μετά από μια κουραστική μέρα ή απλά δεν έχετε διάθεση.

 

Γιατί δεν μπορώ να έχω στύση ξαφνικά

Η ξαφνική απώλεια στύσης είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένας άνδρας χάνει τη στύση του κατά τη διάρκεια του σεξ ή αδυνατεί αυθόρμητα να διεγερθεί, αφού προηγουμένως δεν είχε κανένα πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ μπορεί να αισθάνεστε ότι η εμφάνιση των συμπτωμάτων της απώλειας της στύσης είναι ξαφνική, τα προβλήματα μπορεί να έχουν δημιουργηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί απλώς να έχετε στυτική δυσλειτουργία, ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σεξουαλικής υγείας που αναφέρουν οι άνδρες.

Αν και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να μην είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή, μπορεί να είναι απογοητευτική και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Eπηρεάζει έως και 30 εκατομμύρια άνδρες στις Η.Π.Α. και γίνεται πιο συχνή για τους μεγαλύτερους άνδρες, επηρεάζει περίπου το 10% των ανδρών επιπλέον για κάθε δεκαετίαπου περνά μετά την ηλικία των σαράντα ετών.

Κάθε άνδρας μπορεί να αναπτύξει στυτική δυσλειτουργία ανά πάσα στιγμή, αλλά είναι πιο πιθανό να την αναπτύξετε εάν:

  • έχετε κάποιο υποκείμενο σωματικό ή ψυχικό πρόβλημα υγείας
  • λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα
  • έχετε ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία (όπως το κάπνισμα ή η παχυσαρκία)
  • είστε πάνω από μια ορισμένη ηλικία.

Τι προκαλεί ξαφνική απώλεια στύσης

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Όταν η απώλεια της στύσης συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση, μπορεί να προέρχεται από ψυχολογικά ζητήματα όπως το άγχος ή καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, ή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός φαρμάκου ή μιας άλλης χημικής ουσίας, όπως το αλκοόλ.

Ενώ η στυτική δυσλειτουργία συνήθως αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί επίσης να εμφανιστεί ξαφνικά και απροσδόκητα.

Αυτοί οι δύο τύποι απώλειας της στύσης μπορεί να έχουν διαφορετικές υποκείμενες αιτίες.

Στην στυτική δυσλειτουργία που αναπτύσσεται σταδιακά, η υποκείμενη αιτία συχνά συνδέεται με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κυκλοφορικό ή το νευρικό σύστημα.

Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αγγειακά ζητήματα που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, όπως η αθηροσκλήρωση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή έναν τραυματισμό στο πέος, τον προστάτη ή την ουροδόχο κύστη.

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στη στυτική υγεία.

Οι περιπτώσεις ξαφνικής απώλειας της στύση, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με μια παρενέργεια φαρμάκων, κάποιο ψυχολογικό ζήτημα ή παράγοντες του τρόπου ζωής.

Για παράδειγμα, θέματα όπως το άγχος για τη σεξουαλική απόδοση ή η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σας επηρεάσουν εκείνη τη στιγμή ή να σας εμποδίσουν να έχετε στύση.

Τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική απώλεια στύσης περιλαμβάνουν τα ηρεμιστικά, τα κατασταλτικά της όρεξης και τα αντικαταθλιπτικά.

Ομοίως, η χρήση ναρκωτικών ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν απώλεια στύσης που συμβαίνει ξαφνικά.

Θεραπείες της ξαφνικής απώλειας στύσης

Η ξαφνική απώλεια στύσης μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή και στις προσωπικές σχέσεις.

Εάν λοιπόν αντιμετωπίζετε ξαφνική απώλεια στύσης, μην καθυστερήσετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Κάθε άνδρας είναι διαφορετικός και το ίδιο ισχύει και για κάθε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας. Συζητώντας με τον γιατρό για τις ανησυχίες σας, μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι η απώλεια στύσης σας συνδέεται με περισσότερες από μία υποκείμενες αιτίες.

Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται ένας συνδυασμός πολλαπλών επιλογών θεραπείας για να βρεθεί μια συνεπής και ικανοποιητική λύση.

Ακολουθούν μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ξεπεράσετε την απώλεια στύσης

Ακολουθήστε μια πιο υγιεινή διατροφή

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα που προτείνεται, αλλά η εστίαση σε τρόφιμα που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να βοηθήσει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα όπως άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας της στύσης.

(Ως μπόνους, βοηθά επίσης τη χοληστερόλη σας).

Ασκηθείτε περισσότερο

Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα για τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία.

Σε μια έρευνα του 2018, οι ερευνητές διερεύνησαν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για την αγγειακή στυτική δυσλειτουργία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 40 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης τέσσερις φορές την εβδομάδα θα μπορούσαν να μειώσουν τα προβλήματα στύσης στους άνδρες.

Η άσκηση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, η οποία μπορεί επίσης να αποδειχθεί ευεργετική, δεδομένου ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία.

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία δημιουργεί μεγάλη πίεση στο σώμα και μπορεί να συμβάλει σε κυκλοφορικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα με την στύση.

Εκτός από τα αγγειακά προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, η υψηλή περίμετρος μέσης έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη σεξουαλική σας λειτουργία.

Αντιμετωπίστε τις υποκείμενες παθήσεις

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια κατάσταση που συχνά αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου λόγω υποκείμενων ιατρικών παθήσεων που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, το κυκλοφορικό σύστημα ή άλλα συστήματα του σώματος.

Χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιοπάθεια, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος Peyronie μπορούν να συμβάλουν στη στυτική δυσλειτουργία.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε διαγνωστεί με μία από αυτές τις παθήσεις ή εάν υποψιάζεστε ότι κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας μπορεί να παίζει ρόλο. Μπορεί να επανεξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό και να πραγματοποιήσει έναν έλεγχο της συνολικής σας υγείας για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια αιτία.

Το κάπνισμα και η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι επίσης κορυφαίοι παράγοντες που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία, οπότε μια υποκείμενη πάθηση που πρέπει να αντιμετωπίσετε μπορεί να είναι η εξάρτηση.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως η μείωση της χρήσης καπνού και αλκοόλ, ενώ παράλληλα κάνετε υγιείς βελτιώσεις στη διατροφή και το επίπεδο δραστηριότητάς σας, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της στύσης.

Αναζητήστε θεραπεία ψυχικής υγείας

Πολλές περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας συνδέονται, τουλάχιστον εν μέρει, με ψυχολογικά και συναισθηματικά ζητήματα.

Εάν παλεύετε με άγχος ή κατάθλιψη ή εάν βιώνετε άγχος που σχετίζεται με το σεξ, μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή.

Ο θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να επεξεργαστείτε τα ψυχικά και συναισθηματικά ζητήματα που μπορεί να συμβάλλουν στην λειτουργία της στύσης σας.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να φέρετε τον σύντροφό σας σε κάποιες από τις συνεδρίες συμβουλευτικής, ώστε να μάθετε και οι δύο πώς να επεξεργάζεστε τα θέματα μαζί.

Η συμβουλευτική συνιστάται συχνά σε ασθενείς που υποβάλλονται επίσης σε θεραπεία για σωματικές ή ιατρικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας.

Αν ένας τύπος θεραπείας δεν αποδίδει, υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών τύπων θεραπείας που μπορείτε να δοκιμάσετε. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή.

Μερικές φορές, το φάρμακο που παίρνετε είναι η αιτία της αιφνίδιας απώλειας της στύσης. Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα εκείνα για τον διαβήτη ή τις καρδιακές παθήσεις, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Εάν υποψιάζεστε ότι τα φάρμακά σας συμβάλλουν στη στύση σας, μιλήστε με τον γιατρό σας για την προσαρμογή της δοσολογίας σας ή την αλλαγή τους.

Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε στη ζωή σας φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Ο FDA έχει εγκρίνει αρκετά φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι αναστολείς PDE5 όπως η σιλδεναφίλη (το γενόσημο του Viagra®), η ταδαλαφίλη (Cialis®) και η βαρδεναφίλη (Levitra®) λειτουργούν χαλαρώνοντας τους μύες του πέους και αυξάνοντας τη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης.

Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει εάν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη.

 

Ξεπερνώντας την ξαφνική απώλεια στύσης

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να αντιμετωπίζετε ξαφνική απώλεια της στύσης κατα καιρούς. Ίσως οφείλεται σε μια δύσκολη νύχτα με ποτό ή ίσως το μυαλό σας να είναι ακόμα πίσω στο γραφείο.

Όταν συμβαίνει μια φορά, η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να χαλαρώσετε, να κάνετε ένα διάλειμμα, να ξεκουραστείτε και να προσφέρετε στον σύντροφό σας λίγη προσοχή στο μεταξύ.

Η ξαφνική απώλεια της στύσης μπορεί να υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα, αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενο περιστατικό. Ευτυχώς, είναι αντιμετωπίσιμο.

Η στυτική δυσλειτουργία και άλλα προβλήματα σεξουαλικής υγείας είναι συχνά θεραπεύσιμα, αλλά το πρώτο βήμα είναι η διάγνωση της υποκείμενης αιτίας.

Μόλις κατανοήσετε καλύτερα τους παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεις της στύσης σας, μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να βρείτε τη σωστή επιλογή θεραπείας της.

Όποια μέθοδο θεραπείας και αν επιλέξετε, θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας σχετικά με το θέμα σας.

Ενώ μπορεί να αισθάνεστε άβολα να μιλήσετε για το σεξ ,ειδικά όταν πρόκειται για ένα δυνητικά ενοχλητικό θέμα όπως η απώλεια στύσης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η απλή πράξη της επικοινωνίας με τον σύντροφό σας βοηθά να ανακουφιστείτε από το άγχος και το στρες που αισθάνεστε.

Πηγές :

  1. Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. (δ-στ). Θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία – NIDDK. Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών. https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/erectile-dysfunction/treatment .
  2. Baxter, R. (2014, 22 Σεπτεμβρίου). Πώς μπορεί η νόσος Peyronie να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία; ISSM. https://www.issm.info/sexual-health-qa/how-might-peyronie-s-disease-cause-erectile-dysfunction/ .
  3. Pizzol, D., Smith, L., Fontana, L. et αϊ. Συσχετίσεις μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος, της περιφέρειας της μέσης και της στυτικής δυσλειτουργίας: μια συστηματική ανασκόπηση και META-ανάλυση. Rev Endocr Metab Disord 21, 657–666 (2020). https://link.springer.com/article/10.1007/s11154-020-09541-0 .
  4. Gerbild, H., Larsen, CM, Graugaard, C., & Areskoug Josefsson, K. (2018). Φυσική δραστηριότητα για τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας: Συστηματική ανασκόπηση των μελετών παρέμβασης. Σεξουαλική ιατρική, 6(2), 75–89. https://doi.org/10.1016/j.esxm.2018.02.001 .
  5. Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. (δ-α). Ορισμός & Στοιχεία για τη στυτική δυσλειτουργία – NIDDK. Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών. https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/erectile-dysfunction/definition-facts .
  6. Dhaliwal A, Gupta M. PDE5 Inhibitors. [ Ενημερώθηκε 10 Απριλίου 2023 ] . Σε: StatPearls [ Διαδίκτυο ] . Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Ιαν-. Διαθέσιμο από: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549843 .
  7. Nunes, KP, Labazi, H., & Webb, RC (2012). Νέες ιδέες για τη στυτική δυσλειτουργία που σχετίζεται με την υπέρταση. Τρέχουσα γνώμη στη νεφρολογία και την υπέρταση, 21(2), 163–170. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4004343/ .
  8. Dean, RC, & Lue, TF (2005). Φυσιολογία στύσης πέους και παθοφυσιολογία στυτικής δυσλειτουργίας. The Urologic clinics of North America, 32(4), 379–v. https://doi.org/10.1016/j.ucl.2005.08.007https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1351051/ .